Няма как вътрешното потребление да не се свие. Фирмените приходи

...
Няма как вътрешното потребление да не се свие. Фирмените приходи
Коментари Харесай

Росица Велкова: Очакваната рецесия в еврозоната няма как да не бъде привнесена у нас

Няма по какъв начин вътрешното ползване да не се свие. Фирмените доходи са мощно подвластни от износа за страните от еврозоната и евентуално ще намалеят, което ще докара до закъснение на растежа на работните заплати, както и на заетостта. В петък и Европейска комисия намали прогнозата си за растежа на Брутният вътрешен продукт на България от 2,3 на 100 на 1,1 на 100 за 2023 година ", разяснява в изявлението си Росица Велкова.

 

По отношение на настоящите сега договаряния сред партиите в Народното събрание за бюджета за идната година, министър Велкова споделя, че в Министерството на финансите са остойностени всички оферти, които се дискутират от тях, с цел да може при сформиране на постоянно държавно управление да бъдат предоставени подготвени планове за обсъжданите политики.

 

" Например, общият планиран резултат на ограниченията, които оферират от Българска социалистическа партия, възлизат на към 4,8 милиарда лева, което би влошило фискалната позиция на недостиг от 9,4 на 100 от Брутният вътрешен продукт. Общият планиран резултат на ограниченията, предлагани от " Продължаваме промяната ", са за 3,6 милиарда лева и недостиг 8,7 на 100 от Брутният вътрешен продукт ", добавя Велкова.

 

Във връзка с обвиняванията на Политическа партия " Продължаваме промяната ", че МФ залага занижени прогнози за приходите, финансовият министър обобщава, че " всички интернационалните и български организации, които създават макропрогноза за България, вършат проверки на оценките си в посока на намаление ".

 

Тя изяснява, че " Продължаваме промяната " вършат калкулации за номиналния размер на Брутният вътрешен продукт въз основата на най-оптимистичния растеж от 3 на 100, разгласен в прогнозата на МВФ. Но в прогнозата на МВФ номиналите са напълно разнообразни от показаните от Политическа партия, а точно 157,3 милиарда лева за 2022 година и 170,46 милиарда лева за 2023 година В презентацията си Политическа партия показват числата 165,2 милиарда лева за 2022 година и 181,1 милиарда лева за 2023 година

 

При актуализацията предстоящият Брутният вътрешен продукт е 150,5 милиарда лева, от Политическа партия вършат калкулации за предстоящ номинал на Брутният вътрешен продукт за 2022 година в размер на 165,2 милиарда лева въз основата на действителния растеж от прогнозата на МВФ, вземат инфлацията от прогнозата на МФ за 2022 година и пресмятат растеж на Брутният вътрешен продукт от 14,7 милиарда лева По думите на министъра при тези сметки би следвало да осъществяваме спомагателни данъчни доходи за 2022 година от 5,3 милиарда лева над актуализацията, само че отчетните данни до края на годината приказват за преизпълнение в милиони, а не в милиарди. 

 

По тематиката за присъединението ни към еврозоната Росица Велкова е на мнение, че от встъпването на служебното държавно управление е ускорена работата по осъществяване на поетите задължения от присъединението ни в " чакалнята " на еврозоната. Според нея решението на Народното събрание в допълнение даде легитимация пред европейските сътрудници и връзката с тях се ускори. По необятно дискутирания въпрос за нуждата от разбор за изгодите и вредите от еврозоната, министър Велкова споделя, че работната група още не е показала отчет.

 

" Смятам, че подобен разбор не е необходим в случай, че Народното събрание с конституционно болшинство взе политическото решение и даде мандат на държавните управления оттук нататък да работят за присъединение на страната ни към еврозоната от 1 януари 2024 година Важното е при такава политическа воля силата, експертизата и напъните да са съсредоточени върху практическата подготовка, тъй като би трябвало за малко време да се свърши доста, доста работа ", декларира служебният министър на финансите.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР