Няма как, стремейки се към успехите, човек да не се

...
Няма как, стремейки се към успехите, човек да не се
Коментари Харесай

Притчата за успехите и провалите в живота

Няма по какъв начин, стремейки се към триумфите, човек да не се спъне и да не падне. Провалите са част от житейския път на всеки, само че за жал единствено един път да направиш неточност, хората постоянно ще те свързват с нея, а не с хилядите победи.

Това житейско и незаслужено предписание най-добре се показва от една алегория за учителка и нейните възпитаници.

Учителка на шестокласници решила да им напише таблицата за умножение, макар че те я познавали сносно и били прекомерно зрели за този материал.

Когато стигнала до 9 по 10, вместо да напише 90, написала 80, а по-късно приключила с 10 по 10 е равно на 100.

Тъй като учениците знаели чудесно таблицата за умножение, незабавно забелязали грешката. Започнали да си шушукат, да се смеят и да се държат неуважително.

Тогава учителката се обърнала към тях и ги помолила да погледнат цялата на дъска. На нея имало изписани 100 уравнения, 99 от тях били правилни, а едно неверно.

- Дори да сте позволили единствено една неточност, а във всичко останало да сте се справяли брилянтно, хората към вас постоянно ще ви свързват с вашия гаф и ще са по-склонни да не помнят положителните ви каузи.

Но вие самите в никакъв случай не трябва да забравяте в какво сте в действителност положителни. Не позволявайте на един пропуск да срутва самочувствието ви и да ви кара да се съмнявате в уменията и гениите си.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР