Няма как правната комисия и съответно - пленарната зала, да

...
Няма как правната комисия и съответно - пленарната зала, да
Коментари Харесай

Правната комисия няма време да приеме на второ четене контрола над главния прокурор

Няма по какъв начин правната комисия и надлежно - пленарната зала, да одобряват за три дни поправките в Закона за правосъдната власт и в Наказателно-процесуален кодекс, които вкарват механизма за надзор над основния прокурор. Това стана ясно на днешното й изключително съвещание, на което официално бяха обединени признатите на първо четене ремонти в пленарната зала предишния петък.

До края на 48-ото Народно заседание остават още три дни, а измененията се разискват първо на съвещание на правната комисия, гласоподават се на второ четене и едвам след това влизат в пленарната зала, с цел да бъдат дефинитивно утвърдени. Всичко това изясни шефът на комисията Радомир Чолаков от ГЕРБ.

" Общите отчети ще бъдат обявени в пленарната зала и тогава стартира да тече срокът за спомагателни оферти сред първо и второ четене. След това би трябвало да бъде планувано ново съвещание на комисията ", сподели Чолаков.

Той изрази удивление във връзка изявлението на служебния министър на правораздаването Крум Зарков, който през вчерашния ден прикани Народното събрание да направи всичко допустимо и да одобри контрола над основния прокурор.

" Това са процедурите и Зарков ги знае доста добре. Всякакви други ажиотажи съставляват недодялан напън и опит за обезчестяване на Народното събрание, на правилника и на конституцията ", сподели още Чолаков.

" Учуден съм, че сътрудника Зарков, който сякаш беше добър правист, не изяснява на обществото, както би трябвало, и основава упования, които са манипулативни, спекулативни и съставляват недодялан напън върху Народното събрание ", разяснява Чолаков.

" Чувал съм хиляди пъти да споделя по какъв начин Народното събрание не може да бъде гумен щемпел на държавното управление. Не разбирам за какво той чака това Народно заседание да бъде негов гумен щемпел в служебното държавно управление ", добави депутатът от ГЕРБ-СДС.

Бившата правосъдна министърка от " Демократична България " Надежда Йорданова упрекна Народното събрание в двоен стандарт. " Някои закони минаваха доста бързо, други с комфортна скорост и бяха бавени ", стачкува тя, като даде за образец измененията в Избирателния кодекс.

Милен Матеев от " Продължаваме Промяната " не се съгласи и съобщи, че в случай че бяха направени отчетите на специалистите, през днешния ден можеше да има гласоподаване на второ четене.

" Това Народно събрание сподели, че за законите, за които има политическа воля, могат да бъдат прегазени всевъзможни периоди ", сподели той и също подсети гласуването на ИК. Но се съгласи: " В момента няма късмет да бъдат гласувани измененията в Закона за правосъдната власт и Наказателно-процесуален кодекс ".

Преди ден пък управлението на Прокуратурата излезе с позиция, в която упрекна политиците, че погазват разделянето на управляващите и Конституцията.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР