Няма изменения в радиационната обстановка след военните действия и пожара

...
Няма изменения в радиационната обстановка след военните действия и пожара
Коментари Харесай

Агенцията за ядрено регулиране: Няма повишена радиация

Няма промени в радиационната конюнктура след военните дейности и пожара в Запорожката АЕЦ - най-голямата АЕЦ в Европа. Централата сега се намира под съветски надзор, само че операторите работят съгласно всички правила за сигурност. Това разгласи пред медии ръководителят на Агенцията за нуклеарно контролиране у нас Цанко Бачийски. От АЯР увериха, че няма риск за хората и приканиха жителите да не протягат ръка към йодните таблетки.

По информация на Държавната организация за нуклеарна ревизия на Украйна няма вреди върху главните уреди на централата. Централата е с общо 6 блока, като от тях работи сега със занижена мощ единствено един от тях. 1 блок е спрян за ремонт преди военните дейности, блокове 2 и 3 са спрени и е почнало разхлаждане след следнощните събития, както изисква системата за сигурност. 5 и 6 блок също са разхладени и не работят, изясни Бачийски. В момента операторите на централата работят съгласно всички протоколи за сигурност, макар че са подложени на огромно напрежение.

Няма нараснала радиация, няма непосредствена заплаха за замърсяване нито на площадката на централата, нито на покрайнините. Няма никакво изменение на нормалния гамафон на територията на България от началото на военните дейности. Но това не значи, че не изпитваме терзания. Международната организация за атомна сила още при започване на рецесията уточни, че е неприемливо да се нападат нуклеарни мощности и това е съществено нарушаване на интернационалните контракти и хартата на Организация на обединените нации. Всички дейности, които могат да обиден нуклеарните уреди, следва да бъдат спрени, разяснява Бачийски.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР