Ебрахим Раиси е ирански политик, мюсюлмански юрист, осми и настоящ

...
Ебрахим Раиси е ирански политик, мюсюлмански юрист, осми и настоящ
Коментари Харесай

Кой беше Ебрахам Раиси?

Ебрахим Раиси е ирански политик, мюсюлмански правист, осми и сегашен президент на Иран от 3 август 2021 година, когато печели президентски избори в страната при гласоподаване с най-ниската изборна интензивност в историята на Ислямската република.

Той е роден на 14 декември 1960 година в семейство на духовници в региона Ноган на Машхад. Баща му умира, когато той е на 5 години.

Той е осмият и сегашен президент на Иран от 3 август 2021 година Раиси е заемал няколко длъжности в иранската правосъдна система, като заместител основен арбитър (2004-2014 г.), основен прокурор (2014-2016 г.) и основен арбитър (2019-2021 г.). Бил е също по този начин прокурор и заместник-прокурор на Техеран през 80-те и 90-те години на предишния век.

„ Касапинът от Техеран “

Ебрахим Раиси постоянно е именуван „ касапина от Техеран “. Той е един от четиримата души в прокурорската комисия, която е виновна за изтезанието на хиляди политически пандизчии в Иран през 1988 година и оттова е наречена „ комисията на гибелта “, написа bTV.

Той е подложен на наказания от Службата за надзор на задграничните активи на Съединени американски щати. Обвинен е в закононарушения против човечеството от интернационалните организации за правата на индивида и специфични докладчици на Организация на обединените нации.

Раиси сполучливо се кандидатира за повторно за президент през 2021 година с 62,9% от гласовете, наследявайки Хасан Рухани. Според доста наблюдаващи президентските избори в Иран през 2021 година са били фалшифицирани в интерес на Раиси, който е считан за съдружник на Али Хаменей.

Раиси постоянно е считан за любимец за правоприемник на Хаменей на поста висш водач.

По време на мандата на Раиси Иран ускори обогатяването на уран, възпрепятстваше интернационалните инспекции и поддържа Русия при нахлуването ѝ в Украйна.

Освен това Иран извърши ракетна офанзива и офанзива с безпилотни самолети против Израел по време на спора в Газа и продължи да въоръжава групировки като „ Хизбула “.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР