Няма фотомонтажи или фалшифициране с Фотошоп в анонимно разпространените снимки

...
Няма фотомонтажи или фалшифициране с Фотошоп в анонимно разпространените снимки
Коментари Харесай

„Биволъ”: Няма следи от монтаж и фотошоп в снимките компромати за Борисов

Няма фотомонтажи или подправяне с " Фотошоп " в анонимно публикуваните фотоси компромати за премиера Бойко Борисов. Това сочи техническа експертиза на фотосите, поръчана от електронните издания „ Биволъ” и “E-вестник”. От „ Биволъ” не показват на кого са упълномощили експертизата.

Проверени са общо 9 фотоси – в 3 от тях няма безусловно никакви промени, а в останалите 6 се виждат промени в метаданните – текстове, в които се съдържат времето на снимане, типът на апарата, с който са направени, и други параметри. Целта е „ да се заблуди за времето, по което са правени ”, настояват от „ Биволъ”. Те са снимани в интервала 2017-2019 година

Според електронното издание допустимо е фотосите да са аранжирани, както твърди Борисов, само че това би означавало, че на три пъти през 2017 и 2019 година в спалнята на премиера в резиденцията са внесяни към 1 млн. евро в пачки, златни кюлчета, вероятно и револвер с неговата марка, и всичко това би трябвало да е минавало през защитата. „ Такава аранжировка може да се направи единствено с присъединяване на защитата от НСО – която Борисов е избирал персонално, даже и назначавал свои хора там”, обобщават от „ Биволъ”.

ИЗМЕНЕНИЯТА

Само на фотографията, на която се вижда спящият Борисов, има интервенция и с „ Фотошоп” – съразмерно е понижен размерът на изображението в пиксели с почти 50% по отношение на истинския на IPhone 6S (с какъвто е правена снимката). Няма изрязване на части от фрагмента, допустима е лека промяна на бляскавост и контрастност, прецизират от „ Биволъ”. Тази фотография е направена на 13 август 2017 година, неделя. Метаданните обаче са изменени, тъй че да се вижда дата на снимане 4 август 2021 година

Други две фотоси са направени през септември 2017 година На едната от 25 септември 2017 година, понеделник, се вижда нощното шкафче с отворено чекмедже с пачки банкноти по 500 евро. При нея името на файла е променено по отношение на истинското от „ Айфона”. Втората, която демонстрира в непосредствен проект отвореното чекмедже, е направена 9 секунди по-късно. В метаданните датата обаче е поправена на 22 юли 2024 година От 12 декември 2017 година има една фотография, на която евентуално е изменено името на файла.

Четири фотоси са направени през януари 2019 година Първата, на която се вижда стаята в общ проект, е от 4 януари 2019 година, петък. Метаданните обаче са променени, тъй че да демонстрират дата на снимане 7 април 2021 година Втората, направена 18 секунди след предходната, също е променена, с цел да демонстрира дата 26 ноември 2021 година На нея се вижда в наедрял проект разтвореното чекмедже и неговото наличие – две пачки с банкноти от по 500 евро и кюлчета злато. Третата фотография е направена след още 12 секунди, само че е променена, с цел да демонстрира дата 9 март 2014 година Тя демонстрира цялото шкафче, отворено с парите и кюлчетата, а от горната страна – револвер и две отдалечени. В четвъртата, още веднъж показваща наличието на чекмеджето, няма никакви промени.

От 6 февруари 2019 година има една фотография, която е редактирана по този начин, че да излезе като че ли е правена на 3 май 2013 година Чаршафите на оправеното легло са заменени. Пистолетът е на същото място, има смяна в тубичките с кремове. На земята още веднъж има бутилка с вода и бутилка уиски „ Чивас Ригал”.

МНЕНИЕ ОТ “КУХНЯТА” НА НСО

Участието на хора от НСО в изтеклите фотоси е невероятно. Охраната не се движи в пространството, което се приема като персонално на премиера. Това съобщи някогашният шеф на службата ген. Димитър Владимиров пред bTV.

Той изясни, че в домовете се канят най-близките хора, а от охраняваното лице зависи дали поканените ще бъдат записани или ще минат тайно. „ Момчетата са правилни и мъчно може да се допусна, че някой може да изнесе информация “, разяснява той изказванията, че поради чиновници от НСО изтичат данни.

Той се о бяви срещу държавната защита за Ахмед Доган и Делян Пеевски от Движение за права и свободи. „ Това не е контингентът на хората, които би трябвало да се охраняват от НСО. Първо, те нямат право на такава защита – единият не върви на работа, другият е почетен ръководител на Движение за права и свободи. Могат да си наемат частна компания “, посочи ген. Владимиров.

По отношение на новото звено в Министерство на вътрешните работи, дублиращо НСО, той съобщи, че президентът и вицепрезидентът би трябвало да останат под защитата на службата, а изпълнителната власт – на вътрешното министерство. И разкри, че прокуратурата е съумяла да притегли 34 души от НСО за защитата на основния прокурор.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР