Няма да се постигне ограничаване на сивия сектор чрез задължителното

...
Няма да се постигне ограничаване на сивия сектор чрез задължителното
Коментари Харесай

Васил Велев: Има прекалено вторачване в минималната работна заплата

Няма да се реализира ограничение на сивия бранш посредством наложителното погашение на заплатите по банков път за всички предприятия, които имат повече от 100 чиновници. Това сподели за БНР Васил Велев, ръководител на Асоциацията на индустриалния капитал в България.

„ Това е наплъно излишно контролиране и двуличие “.

„ Има прекомерно вторачване в минималната работна заплата. Тя би трябвало да се създава. Когато някой я даде на готово, се получава инфлация и сив бранш ”, съобщи Велев.

Васил Велев предвижда и доста по-ниска от плануванаъа събираемост на приходите в бюджета до края на годината.

„ Ние предупредихме, че приходите се възнамеряват прекомерно оптимистично, поради забавянето на стопанската система. В промишлеността имаме спад към 10% към този момент няколко следващи месеца. Това няма по какъв начин да не се отрази и на приходите в бюджета. Очакваме несъблюдение на приходите. Ако приемем, че със същото движение ще се събират пари до края на годината, ние ще имаме растеж от 4.5, вместо от 7.5 милиарда лева За да го компенсираме, някои разноски не би трябвало да се изпълнят и отново ще се прибегне до финансовите, което пък лимитира растежа. Такова държание подхранва инфлацията ”, добави Велев.

Председателят на Асоциацията на индустриалния капитал счита, че и при бюджета за идната година отново ще се прибегне до оптимистични прогнози, с цел да се вкара в търсения недостиг от 3%.

„ Без да се създадат нужните промени. Те не биха били известни и ще обиден част от гласоподавателите. Популизмът господства у нас. Това е причина за бавния ни напредък. Европа също върви надолу ”, означи Велев.

„ Германия и Италия – най-големите ни търгвски сътрудници, също буксуват. Забавянето на европейската стопанска система няма по какъв начин да не се отрази, само че ние привнасяме и наши предпоставки ”, добави Велев.

 

trud.bg

Източник: bunt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР