Няма да се доплаща дооборудване на новите Ф-16, но Българоя

...
Няма да се доплаща дооборудване на новите Ф-16, но Българоя
Коментари Харесай

Няма да доплаща за дооборудване на новите Ф-16, но се отказва от модерни оръжия

Няма да се доплаща дооборудване на новите Ф-16, само че Българоя се отхвърля за момента от съвременни оръжия, като системите за управляемото въоръжение въздух-земя тъй наречените умни ракети. Това се разбра от от интрервюто пред БНР на заместник-министърът на защитата ген. Атанас Запрянов, който водеше договарянията със Съединени американски щати.

Пакетът не е затворен

България няма да заплаща нищо за дооборудване на новите изтребители Ф-16 блок 70, сподели Запрянов. Той изясни, че всички системи на самолетите са отворени за прибавяне на всевъзможен тип оръжия и че с подписването на контракта пакетът не е затворен.

" Самолетите, които получаваме имат цялата авионика и електронно съоръжение, кодове и стратегии, отключени на борда, позволяващи да се отключат всевъзможни оръжия в вероятност и да бъдат употребявани ракети въздух- въздух, въздух-повърхност, в случай че желаете въздух-кораб. Така че ние няма да плащаме повече за дооборудване на самолетите, в случай че закупим каквото и да е оръжие, което е понижено или какъвто е да е нов вид оръжие ", изясни генаралът от запаса.

" Утре държавното управление ще би трябвало да одобри подписаните от министъра на защитата четири контракта, които касаят освен доставката на 8 броя самолети Ф-16 блок 70, само че и доставката на муниции към тези самолети, на ракети въздух-въздух разнообразни класове на тези самолети и доставката на цялото съоръжение ", уточни Запрянов.

Съединени американски щати са отсъпили от цената

Общата стойност на четирите контракта, които ще бъдат признати и препоръчани на Народното събрание за ратификация е 1,256 милиарда $. Запрянов сподели, че е реализирано понижение, защото " от обявената цена на конгреса 1,67 милиарда $ за пакета и почнали договаряния при цена 1,410 милиарда $ ние имаме 1 милиарда 256 млн. ".

Запрянов изясни, че когато става въпрос за договаряния и за цени, че държавното управление на Съединени американски щати посредством програмата за Международни военни продажби (FMS) не е търговец, а е медиатор сред българското държавно управление и американските компании, които доставят съответното съоръжение. " Това, което мога да подсигурявам е, че програмата FMS, цените на оборудването, които американското държавно управление дефинира и дефинира, са същите цени, по които то купува съответните въоръжения и техника от американските компании ", сподели той.

" Затова може би за първи път ще кажа в ефир, направленията, в които се работеше във връзка с намаляването на цената, не е единствено при преконфигурирането на пакета, който при започване на договарянията в действителност разширихме съзнателно с готовност да получим и повече въоръжение... Американското държавно управление за цената от $1,256 милиарда е направило взаимни отстъпки и понижения, там където то има право да направи ", увери генералът.

Според Запрянов не е правилно, че пакетът с оръжие на самолетите е сериозния най-малко и даже сме получили предизвестие от американската страна, че в случай че се отхвърляме от още неща по договорката от предварителния проект, може да се окаже, че си купуваме оръжие, което няма да може да използваме. " Това беше първичното изискване и на двете страни, че ние не можем да си позволим да закупим аероплан, който няма въоръжение и няма да има бойни качества ", сподели той.

" Странно е, че получаваме аероплан 4++ с авионика на пето потомство аероплан и благоприятни условия да ръководи оръжия от пето потомство и приказваме за Втората международна война, само че това си е проблем на критиците, защото в този момент фокусът не е върху качествата на самолета, съзнателно, а е върху пакета и то върху една част от управляемите оръжия, които ние не си разрешаваме ". С тези думи Запрянов разяснява рецензиите от президенството, че защото все още не купуваме въобще от управляемото въоръжение въздух-земя тъй наречените умни ракети - самолетът отива към " 1913 година и борбата при Одрин ", когато сме измисляли да хвърляме ръчни гранати.

Пилотите ще се готови преди идването на самолетите

" Пилотите ще преминат за първи път цялостна стратегия на образование в Съединени американски щати, най-малко година и половина, ще се върнат напълно подготвени за потребление на всички оръжия на самолета. Даже по този начин готови може да прелетят със личните самолети в България. Това се отнася и за техническия състав. Тренажорите, които ще получим, ще разрешат образование на водачите в България, а ще има и тренажори за образование на инженерно-техническия състав ", сподели Запрянов за бъдещото образование на водачите за Ф-16.

Модерните навигационни системи на новите самолети изискват необикновен режим на предпазване и ще се наложи рационализация на инфраструктурата на авиобазите, където ще бъдат и ще се обслужват бойните машини, сподели още заместник-министърът на защитата ген. Атанас Запрянов.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Новите изтребители (36)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР