Няма да може да се възобнови пълноценно, пълнокръвно взаимоотношение с

...
Няма да може да се възобнови пълноценно, пълнокръвно взаимоотношение с
Коментари Харесай

Елена Поптодорова за срещата Байдън - Путин: Не бива да има свръхочаквания

Няма да може да се възобнови пълноценно, пълнокръвно взаимодействие с Русия. Ще се търсят допирни точки, само че не трябва да има свръхочаквания.

Така вицепрезидентът на Атлантическия клуб Елена Поптодорова разяснява идната среща сред Джо Байдън и Владимир Путин на 16 юни.

" Ако Байдън имаше самобитна подготовка за срещите си с Г-7 и НАТО, то пък Путин също има своята подготовка в едно изявление за NBC от през вчерашния ден. В отговор на въпрос той не дава гаранции за живота на Навални ", разяснява Поптодорова.

Според нея упованието на съветската страна е, че няма да бъде подложен този въпрос от американска страна, само че това е на вятъра очакване. Не единствено ще бъде подложен този въпрос, само че също и въпросът за третирането на политическата съпротива в Русия.

" Ще се търсят допирни зони - Афганистан, нуклеарните оръжия. Но не трябва да има свръхочаквания. Това са двама души, които се познават, те са се виждали най-малко 5 или 6 пъти. Не бих споделила, че изключително се харесват, не бих споделила, че си имат изключително доверие, само че знаят, че имат да свършат работа и за мен най-важната работа е оптиката. Те ще седнат двамата дружно и ще беседват и това е значимо за света, тъй като по този метод те ще кажат: Няма да има война ", сподели още Поптодорова.

По думите ѝ освен срещата в НАТО, само че във всички тези дни в Европа в действителност Байдън има за цел да укрепи многостранността в връзките, да покаже, че многостранните връзки са водещи и най-важни.

Най-важното, което е излъчила срещата в НАТО съгласно нея, това е единение и взаимност и то в една напълно нова ера.

" Влизаме в една постковид епоха, за мен тя има два съществени белега във връзка с интернационалните връзки и това са съгласуваност и сигурност. И това бяха двете съществени тематики в късото съвещание на водачите на НАТО ", сподели Поптодорова.

Срещата приключи със в съгласие и подписано от 30-те страни официално съобщение. Най-важното по думите на Елена Поптодорова е било препотвърждването на Вашингтонския контракт, който не просто е бил препотвърден, а е решено да бъде разширено действието му във връзка с нови закани и нови провокации. Това значи, че ще има адаптиране на член 5 към космоса, към хакерски атаки, опит за офанзиви върху сателитните системи, които обезпечават сигурността на Алианса на страните от космоса.

Друг значим детайл в официалното съобщение съгласно нея е оценката за Русия.

" В 2017 година във военната теория на Русия НАТО беше записана като зложелател. В 2019 година след много настоятелни опити да се ревизира политиката във връзка с Украйна, НАТО също записа в своите документи не зложелател, а опасност. В това официално съобщение се споделя, че до момента в който Русия не се върне в полето на интернационалното право, на правата на индивида, на съблюдаване на интернационалните договорености, няма по какъв начин да се върне и НАТО към нормалните връзки ", счита вицепрезидентът на Атлантическия клуб.

Китай е другата значима тематика в официалното съобщение - за нея написа: " възходяща паника, възходяща угриженост ".

" Очевидно е, че посредством " Хуауей " желае да се вмести в цифровата система на Европа сега, когато се разисква 5G системата, когато приказваме за цифрова самостоятелност в Европа. Китай прави целенасочени вложения в сериозна инфраструктура, което също основава това чувство за тревога. Има опити да се разединяват страните в Европа ", сподели още Поптодорова.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР