Няма да има резки промени в цените на бензина и

...
Няма да има резки промени в цените на бензина и
Коментари Харесай

Горивата ще поскъпнат, но само на нелегалните бензиностанции

Няма да има внезапни промени в цените на бензина и дизела най-малко до Нова година. " Намираме се в равномерен ценови сезон и не чакам съществени покачвания на естествените бензиностанции до края на годината ", сподели пред публицисти Живодар Терзиев, ръководител на Българската петролна и газова асоциация (БПГА).
" Цените ще се качат единствено на местата, където се оферират нерегламентирано петролни артикули. Нафта на 1.60-1.70 лева за литър няма да има, сега, в който наложителната по закон регистрация завърши ", уточни Терзиев.
Условието сегашните равнища на цените да се запазят, е да няма външни шокове, като случилото се в Саудитска Арабия. Средните цени на интернационалните пазари на горива са постоянни, а цените у нас на едро даже са по-ниски, макар че в тях са включени акцизи, превоз и логистика, складови разноски, военновременни ресурси и така нататък
Българският пазар през септември се е движил една концепция под най-хубавите цени на интернационалния пазар, акцентира Терзиев.
Промените в Закона за горивата
Петролната и газова асоциация разкритикува препоръчаните за публично разискване промени в закона за горивата.
" Има една група предприемачи, които не желаят отсрочване и промени в закона, а желаят въобще да няма подобен закон. Те не желаят да бъдат регистрирани и следени, желаят да продават където изискат каквото изискат и да не се регистрират на никого ", сподели Валентин Златев, почитан кадър в надзорния съвет на " ЛУКОЙЛ Нефтохим Бургас " и " ЛУКОЙЛ България ".
" Няма по какъв начин да приемем закон, който важи за едни, а не важи за други. Не разбирам за какво министърът на стопанската система внася законови промени, които на практика анулират основания от него закон и вършат обстановката още по-лоша, в сравнение с беше преди закона ", изясни той и укори Караниколов се пробва да угоди на всички.
Настоящият закон е работещ и няма потребност от съществени промени. Нещо повече – той е съумял да ограничи сивия бранш при горивата, който е бил към 30%, а страната е губила по 800 млн. лева годишно от това. " Благодарение на закона, сега този сив бранш евентуално е по-малък. Отчетените от министър Горанов спомагателни 300 млн. лева доходи от горива са вследствие на този закон ", уточни Златев, който е някогашен ръководител на БПГА.
Той напомни рекомендациите на Европейската комисия България съществено да усъвършенства събираемостта на налозите, което ще се случи с въвеждането на правила и спазването им.
Един от огромните проблеми в в препоръчаните промени са така наречен мобилни бензиностанции. Мобилните бензиностанции са едно от средствата за заобикаляне на закона, посредством тях се продават противозаконните горива, които влизат в страната. В Европа този метод за зареждане е неразрешен от десетилетия, показват от БПГА.
" Законопроектът връща нещата доста обратно. С изключването на цели браншове, които имат огромно ползване, с преместваемите обекти и други ", сподели Терзиев. Според БПГА този законопроект изрично не трябва да се приема.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР