Няма да има намаляване на подаването на тока заради наложения

...
Няма да има намаляване на подаването на тока заради наложения
Коментари Харесай

Експерт: Токът няма да спре, но услугата ще се влоши

Няма да има понижаване на подаването на тока поради наложения мораториум върху цените на електричеството. Но качеството на услугата ще се утежни, защото започваме да ограничаваме разноски и ще понижаваме вложенията си в системата, а това значи повече повреди. Утре в случай че би трябвало да платим на някоя компания за промяна на стълбове, ние ще ѝ забавим заплащането. Това сподели в " Тази заран " ръководителят на Надзорния съвет на ЧЕЗ Асен Христов.

Ако в границите на идната седмица страната не откри метод да компенсира енергоразпределителните сдружения, те няма да устоят при наложени мораториум върху цената на тока, безапелационен е Христов.

Той изясни и какво съставлява електроенергийната система в България.

" Производители, консуматори, а по средата на системата са доставчиците. По веригата е признато, че губим 7,5% от купения ток, сега го купуваме сред 500 и 600 лева на мегаватчас, а ни го заплащат 130 лева Такъв е законът. Веднъж годишно КЕВР, нормално на 1 юли, подвига леко цените и ние компенсираме загубите от предходната година “, разясни Христов.

„ В обстановка на огромен скок на цените, както е в този момент, законът е планувал КЕВР да трансформира цените на шест месеца. В момента загубите на ЕРП-тата и ЕСО са 250 млн. лева, от които 70 млн. лева са единствено за ЧЕЗ. Чакахме, тъй като КЕВР се готвеше от 1 януари да направи цени, които най-малко да спрат загубите. Ние плащаме към 1,5 млн. повече, в сравнение с получаваме “, добави Христов.

„ Сега идва този мораториум и ни споделят, че ще трупаме още загуби. Използвали сме всичките си запаси, с цел да покрием тези загуби. Откъде да дойдат пари за покриване на нови загуби? “, попита ръководителят на Надзорния съвет на ЧЕЗ, допълвайки, че сдружението ще е насила да бави разплащанията към своите подизпълнители.

Заради неналичието на ликвидност ЧЕЗ пък ще почне да изисква в по-къс период заплащанията от бизнеса, което пък ще го затрудни, разяснява Христов.

По думите му нарастването на цената би трябвало да е 25%, само че „ регулаторът споделя напълно вярно, че с 11% повишаване ще се оправим със загубите “. Според него по този начин може след мораториума да би трябвало нарастване на цената на тока с 30%.

На срещата с министъра на енергетиката са обсъждани четири разновидността за компенсиране на енергоразпределителните сдружения.

„ Фондът за енергийна сигурност може да даде парите. Енергетиката печели големи средства. АЕЦ има 1 милиарда облага “, сподели Христов.

Според него това няма да бъде непозволена държавна помощ по разпоредбите на Европейски Съюз, защото ще бъдат обезщетени всички ЕРП-та. Основният казусът е във времето и това би трябвало да стане идната седмица, сподели ръководителят на Надзорния съвет на ЧЕЗ.

„ Срещали сме се някъде в миналото с Кирил Петков. Няма значение дали се познаваме, ще се срещнем. Важното е да можем да работим дружно “, разяснява Христов. Той е оптимист и за съгласие с вицепремиера и министър на стопанската система и промишлеността Корнелия Нинова.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР