Няма да има локдаун. Това обяви на брифинг министърът на

...
Няма да има локдаун. Това обяви на брифинг министърът на
Коментари Харесай

Кацаров обеща да няма локдаун

Няма да има локдаун. Това разгласи на брифинг министърът на опазването на здравето доктор Стойчо Кацаров и благодари на всички, които са приели условието за " зеления документ " и се преценяват с него. Здравните управляващи регистрираха, че броят на новозаразените понижава, само че макар позитивните резултати от въвеждането на документа, ще предложат да се удължи епидемичната конюнктура с от 4 до 6 месеца. И още, нов лекарствен артикул – имуносупресор ще се употребява в лечебните заведения след две или три седмици. 

" Данните от последната седмица сочат понижаване на броя на инфектираните, възстановяване на епидемиологичната обстановка. Мерките със зеления документ дадоха своя резултат ", добави здравният министър. 

По думите му намаляването на броя на инфектираните с COVID-19 е повсеместен триумф.  " Опитвахме се да не плашим хората и да не използваме страха от болестта за мотивация за съблюдаване на ограниченията ", добави Кацаров. 

" От две седмици стартира спад на темпа на повишаване на заболелите. След това стартира и понижаване на новозаразените. Броят на хоспитализациите също е намалял. " Зеленият документ засилва имунизациите у нас. Усилията обаче би трябвало да продължат. Постоянната мярка става не тестването против ковид, а имунизацията ", изясни проф. Мира Кожухарова.

Здравните управляващи оповестиха още, че у нас към този момент са доставени двете нови медикаменти за ковид, които през вчерашния ден бяха утвърдени от Европейска комисия. Припомняме, че през вчерашния ден Европейската организация по медикаментите даде позитивно мнение за Ronapreve и Regkirona. Те са на основата на антивирусни моноклонални антитела и ще се употребяват за лекуване на пациенти с COVID-19, които не са приети в болница.

" Моноклоналните антитела се вливат венозно. Те се употребяват за пациенти с лека до среднотежка форма на коронавирусна зараза и не са приети в болница. Освен това, здравното министерство започва процедура за обезпечаване и на третия лъч лекарствени артикули - противовирусни лекарствени артикули под формата на таблетка. Те ще бъдат с 5-дневен курс на лекуване и ще се предписват на пациенти с лека форма на COVID-19 ", изясни доктор Десислава Велковска, шеф Дирекция " Лекарствена политика ". 

Над 180 000 флакона от ремдесивир са закупени и употребявани за лекуване на пациенти с COVID-19 в тежко положение у нас. Нов лекарствен артикул – имуносупресор ще се употребява в лечебните заведения след две или три седмици, допълниха здравните управляващи. 

" За продуктите като имунорегулатори и имуносупресори, които се употребяват при лекуване на ревматоиден артрит, ЕМА прави изследвания за опцията да бъдат прилагани за лекуване на пациенти с коронавирус в тежко положение. Очакваме до края на ноември да има публично мнение за един от тези лекарствени артикули, а за останалите през декември. Активната работа на ЕМА с водещи специалисти разрешава доста бързо да се прави оценката на лекарствените артикули, само че все още най-вече данни са насъбрани за имунизациите, тъй че на този стадий профилактиката с тях остава главната опция на здравните системи за битка с тази пандемия ", изясни изпълнителният шеф на ИАЛ магистър-фармацевт Богдан Кирилов. 

Здравният министър акцентира, че всички посочени медикаменти против COVID-19 се ползват преди най-тежката фаза на болестта. " До този миг няма и не е регистриран лекарствен артикул, който да дава успеваемост при сериозна форма. Става въпрос за извънредно скъпи лекарства, в това число ремдесивир. Цената на една ваксина е 15-20 евро, а цената на тези лекарства е 50-60 пъти по-скъпа, тъй че имунизацията няма опция. Активирали сме механизма за помощ от Европейска комисия, само че към този момент не се постанова да се възползваме от помощта им ", изясни Кацаров. 

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР