Няма да има чистка в Министерството на здравеопазването, но предпочитам

...
Няма да има чистка в Министерството на здравеопазването, но предпочитам
Коментари Харесай

Проф. Хинков: Няма да има чистка в МЗ, но предпочитам да си избера екипа

Няма да има чистка в Министерството на здравеопазването, само че избирам да си избера екипа, сподели за Българска телеграфна агенция проф. Христо Хинков. Той е предлагането на " Продължаваме промяната - Демократична България " за министър на опазването на здравето в първия вид за кабинет с втория мандат. Той беше беше потърсен за коментар във връзка позиция на депутата от ГЕРБ - Съюз на демократичните сили проф. Костадин Ангелов по отношение на изказвания в записа от съвещание на Националния съвет на " Продължаваме Промяната " за " чистка " в Министерството на здравеопазването. 

Не съм казвал, че желая да мога да разтребвам министерството, а имах поради дали ще мога да си назнача заместник-министри, посочи проф. Хинков. Не съм поставял условия, с цел да бъда министър, добави той. " Чистка “ е извънредно грозна дума, не мога да приема такова нещо и не считам, че по този начин ще се ръководи, в случай че се стигне до ръководство, добави проф. Хинков.

Помолен за коментар на позицията, че когато проф. Ангелов е бил министър не е " разчистил “ проф. Хинков, макар пенсионната му възраст, проф. Хинков сподели, " не знам дали е допустимо изобщо да се съди за някакви изказани планове, даже и не напълно обработени като изказ, в един свободен диалог по телефона, без някаква конкретика. Това е доста неточно “.

Целият диалог по телефона с акад. Денков беше в посока на това, че съм подготвен да вземам участие в промяна, сподели още проф. Хинков.  В отговор на въпрос по какъв начин би окачествил думите " да разчисти “ министерството проф. Хинков сподели, че става дума за тълкования, които се изкривяват в пространството и това е част от огромна интензивно мероприятие. Цялата ми концепция в диалога ми с акад. Денков е, че би трябвало да имам екип, защото без екип не мога да направя нищо. Под " екип “ имам поради заместник-министри, основен секретар и някои шефове на дирекции, уточни проф. Хинков.

Винаги съм казвал, че в министерството се назначиха - евентуално в този смисъл са били интерпретирани думите за почистване – доста хора, които се появяват с новия министър поради честите смени на министрите, и всеки министър си води нови хора, и в един миг министерството се напълва с хора, които не са наясно с проблемите, добави той. Това не значи, че ще стартира чистка – това е безумна работа, има си процедури, има Кодекс на труда, сподели още проф. Хинков.

В отговор на въпрос дали счита, че в сегашната политическа конюнктура ще има свободата да си избере заместник-министрите проф. Хинков уточни, това е било казано в общественото пространство и е част от договарянията с ГЕРБ – министрите да могат да си избират заместник-министри. Ако това не се реши на политическо равнище, ще се съобразя с това и ще работя със заместник-министри, които ми предложат, сподели още той.

На въпрос дали би станал министър след тази обстановка проф. Хинков сподели, че в случай че го предложения акад. Николай Денков, няма да се откаже от това, което му е заречен, само че в случай че се трансформират изискванията и има различен министър-председател, би си помислил.

Първото, което проф. Хинков би направил, в случай че стане министър на опазването на здравето, е да даде опция за повече информация на уеб страницата на министерството, да ревизира всички настоящи планове, с цел да може да бъдат приключени сполучливо, да продължи това, което се прави от настоящия състав.

Здравната система има потребност от смяна, само че не незабавна, сподели още проф. Хинков. Здравеопазването е доста консервативна система и не трябва да се вършат внезапни придвижвания. По думите му би трябвало да стартират доста съществени систематични старания, с цел да се понижи доплащането в лечебните заведения от страна на хората. Второто, което би трябвало да се направи, е да се спре роенето на лечебни заведения в страната, тъй като броят на лечебните заведения при понижен финансов запас понижава това, което здравната каса може да реимбурсира и усилва заплащанията от джоба. Персоналът също понижава. Това са по-дългосрочни старания. Детската болница би трябвало да стартира да се прави, сподели още той, само че това няма да реши проблемите, а ще бъде началото на сериозна промяна в опазването на здравето ни, тъй като едни области са доста неглижирани, а други са извадени доста напред заради неналичието на контролни механизми и промяна на пазара на опазването на здравето. Трябва да се обърне значително внимание и на публичното здраве, което е тотално занемарено, средства би трябвало да се насочат към предварителна защита и профилактика, добави той.

В отговор на въпрос дали не се тормози от засягане на частни интерес с намаляването на " роенето " на лечебни заведения проф. Хинков уточни, че няма такова терзание. След като има стеснен финансов запас на здравната каса и липса на политическа воля за увеличение на здравната вноска, единственият метод е здравната каса да може да отхвърля да подписва контракти с новообразувани лечебни заведения, което сега тя не може да прави, уточни още той. В сегашната Национална здравна карта няма забранителен текст, който да дава опция на Касата да отхвърля контракт. Освен това здравната карта е учредена на мерна единица " брой кревати “, а здравната каса не подписва контракти с кревати. По думите му, когато се откри метод да се откри мерна единица " брой юридически лица “ в дадена област, които да покриват потребностите от опазване на здравето, тогава към този момент здравната карта може в действителност да има смисъл.

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР