Няма да бъде изпращана военна помощ на Армения, която поиска

...
Няма да бъде изпращана военна помощ на Армения, която поиска
Коментари Харесай

Съюзните сили на ОДКБ, начело с Русия, няма да изпращат миротворци в Армения

Няма да бъде изпращана военна помощ на Армения, която изиска такава от Русия и Организацията на Договора за групова сигурност /ОДКБ/ поради въоръжения спор по границата с Азербайджан. Изпращане на миротворчески контингент по контракта за групова сигурност към този момент не стоии на дневен ред, съобщи в четвъртък пред медиите ръководителят на Обединения щаб на ОДКБ генерал-полковник Анатолий Сидоров, оповестиха ТАСС и " Известия ".

" Дайте да не тичаме пред вятъра. На 13 септември ръководителите на нашите страни единомислещо обявиха, че този проблем, който е налице сред Армения и Азербайджан, би трябвало да бъде решен по политико-дипломатически път ", съобщи Сидоров.

" Това ще рече, че не иде тирада за изпращане на военна мощ с присъединяване на ОДКБ нито през вчерашния ден, нито през днешния ден, а мисля, че и в близко бъдеще ", сподели още той. Шефът на военния щаб на съюзните сили в ОДКБ подсети, че двете страни са се договорили за прекратяването на огъня и тази договореност се съблюдава.

" Затова се надяваме, че и отсега нататък процесите ще върви по този метод и ще се взема решение по кротичък път, без приложимост на оръжие ", добави шефът на щаба. При сходна обстановка през януари, по време на вълненията в Казахстан, страната се обърна за подпомагане към съюза, в който членува, и безусловно до часове получи военна помощ. Руските бойци бяха на място и помогнаха за преодоляването на протеста, тръгнал в началото поради високите цени на горивата и прераснал в политически.

https://youtu.be/pnXsdbPkmu4

Междувременно Азербайджан заяви, че в следствие от спора през последните два дни са починали 71 военнослужещи, а Армения оповести за 105 убити арменски бойци.

На този декор опозицията в Ереван нахлу в Народното събрание тази нощ и изиска оставката на премиера Никол Пашинян, който упрекна в съглашателство с Азербайджан за териториални отстъпки против помирение. Започна и подписка за отстраняването му, подета от депутатите от опозицията. Подобна беше обстановката в страната и през 2020 година след предпоследното напрежение сред Армения и Азербайджан, само че по-късно още веднъж партията на Пашинян, считан за непосредствен до Путин, завоюва парламентарните избори.

Очаква се Съветът за сигурност на Организация на обединените нации през днешния ден още веднъж да разиска обстановката на границата сред Азербайджан и Армения, където има краткотрайно помирение.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР