„Няма бежански натиск на българската граница. Към момента конфликтът с

...
„Няма бежански натиск на българската граница. Към момента конфликтът с
Коментари Харесай

Каракачанов: Ако се наложи, сме готови да пратим жива сила и техника на границата


„ Няма бежански напън на българската граница. Към момента спорът с бежанците е на турско-гръцката граница ", сподели в предаването „ Лице в лице “ по bTV министърът на защитата Красимир Каракачанов.

Органите на "Гранична полиция " и Министерство на вътрешните работи имат доста положително техническо съоръжение, с изключение на оградата, която ни защищава. В неделя тя е инспектирана, разясни той.

„ Нашите граничари имат опция да виждат в дълбочина на непозната територия. Ако се подаде група от мигранти, те алармират турските си сътрудници и тези групи са прибирани назад в Одрин “, изясни Карачаканов.

Министерството на защитата е в подготвеност по искане на Министерство на вътрешните работи, в случай че се наложи, да изпрати техника и жива мощ от страна на армията на границата.

Става въпрос за 300 души от Сухопътни войски, 50 души от специфичните сили и 40 души военна полиция, както и 140 броя техника – дронове, камиони и други транспортни средства.

"Дроновете, с които разполага армията, са в положение до 20 км да разпознават обекти, а на 5-6 км да ги разграничават в лице. Може да се вижда и с какво се придвижват – дали носят оръжия, ножици да режат оградата и така нататък ", изясни военният министър.

Той посочи, че европейските водачи вършат доста ясно разграничаване сред бежанци и мигранти. Тези хора, които са на гръцко-турската граница, в 70% не са от Сирия, а от Афганистан и африканските страни. Тези просто желаят да живеят по-добре в едно уредено общество.

"Към българската граница идват дребни групи – към 20-30 души, които елементарно се управляват. Тогава и 10 служители на реда могат да ги върнат назад “, добави Красимир Каракачанов.

"Българската войска не се управлява от регионални шефове или кметове, а от уставите си. Там е записано, че когато на територията на съответния гарнизон дойде президент, министър председател, боен министър, гарнизонът е задължен да ги посрещне ", сподели Каракачанов във връзка наличието на публични лица на честванията на връх Шипка на 3 март, макар рекомендациите на Щаба за битка с ковид да не се организират мероприятия.

"Ръководя се от устава, а не от рекомендациите. Докато аз съм министър на защитата, няма да разреша армията да се политизира и да бъде въвлича в политически неща ", съобщи военният министър.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР