Няма българска традиция или празник без обреден хляб. А символиката

...
Няма българска традиция или празник без обреден хляб. А символиката
Коментари Харесай

Изложба показва тайнството на българския обреден хляб

Няма българска традиция или празник без ритуален самун. А символиката споделя толкоз доста неща, че всички те не могат да бъдат събрани в един роман. Затова основатели от град Хисаря сътвориха пътуваща фотоизложба, която разкрива голям брой български празници от район Тракия и присъщи за тях пити. Фотосите са подкрепени и с изложение. В правенето на експозицията „ Добре пристигнали в България “ участваха общо 12 дами - майсторки на пити - от община Хисаря.
Всички хлябове са снимани в достоверна конюнктура – из тайнствеността на Етнографски музей „ Дом на традициите “ в село Старо Железаре. Посланието на изложбата е отправено към евроделегатите, които работят у нас през тези шест месеца, към туристите, посещаващи страната ни, и към младежите, непознаващи към момента традициите на Родината. „ Решихме да покажем другите типове самун, тъй като той е главният знак на България. Това е кодът, който ни свързва. Дори и да сме надалеч, някъде из чужбина, когато се върнем вкъщи бързаме да вкусим от топлата питка на баба. Защото по този начин усещаме, че в действителност сме у дома. Това е нещо, което не се не помни. Домашният самун е най-вкусният спомен от детските години. Всеки българин го носи в сърцето си и го предава на своите деца.

Хлябът е най-свещенният български знак. “, обясниха за основателите. В изложбата са показани най-вече солени пити, приготвяни за съществени християнски празници - Коледа, Нова година, Великден, Сирни заговезни, пролетните ритуали за Благовец, летни – за беритба и други. „ Тук, под топлото слънце на Тракия, в подножието на мистичната Средна гора, край минералните извори на Хисаря, се намира царството на дъхавите топли пити, богато украсени с антични знаци за здраве и благодат. Хлябът е душата на България, нейната същина и посока. Представяме тъкмо българските погачи, тъй като осъзнаваме мъдростта, закодирана в тях. Това е нашето изкуство и ние имаме потребност от него. “, описаха гостите, основали изложбата. Наред със фотосите на пити, в експозицията е включен и кукерски обред, присъщ за Хисаря.
В обичая вземат участие младежи, които на Сирни заговезни излизат, облечени в красиви костюми и хлопки, и обикалят из града. Изложбата „ Добре пристигнали в България “ е ситуирана във фоайето на Градска библиотека „ Паисий Хилендарски “ в Асеновград и ще остане със свободен достъп там до 20.05.18 година Фътуващата фотоекспозиция към този момент гостува в Пловдив, като следва да посети София, Карлово, Казанлък и други обитаеми места от район Тракия.

Магията на българските обредни хлябове е показана в пътуващата галерия, с помощта на извоюван от Община Хисаря план по грантова скица „ Подкрепа на начинания на общините, свързани с районното измерение на Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз 2018”. Целта на осъществената концепция е да се утвърди позитивния облик на страната ни, посредством гостолюбие, просвета и обичаи. Експозицията е покана към европейските делегати да опитат достоверния български усет и да се допрян до непокътнатите обичаи в дребните общности на страната.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР