Няколкостотин български граждани попадат в групата на работещи бедни. Ако

...
Няколкостотин български граждани попадат в групата на работещи бедни. Ако
Коментари Харесай

Много повече работещи бедни са мъже, отколкото жени

Няколкостотин български жители попадат в групата на " работещи небогати ". Ако към тях прибавим техните близки и хора от тяхното обграждане, този обсег се уголемява. Това разяснява пред БНР Адриан Николов, специалист от Института за пазарна стопанска система.

" Бедността е характерност на семейството. Човек, може да е в домакинство с риск от беднотия. Ние няма по какъв начин да знаем за неговия самостоятелен случай, защото в границите на едно домакинство има доста споделени разноски и общи запаси. Статистиката дефинира не обособения човек, а семейството ", твърди Адриан Николов.

2/3 от работещите у нас нямат приходи за естествена прехрана на живота

За да попадне някой в групата на работещите небогати, е належащо да дава отговор на две условия – да работи на цялостно или ненапълно работно време, и да е част от домакинство с приход под 60% за избраната година. Много повече работещи небогати са мъже, в сравнение с дами – 230 хиляди мъже и 150 хиляди дами. Този дисбаланс е разбираем, защото в бедните фамилии доста постоянно единствено единият от възрастните работи. Това по-често са мъжете, до момента в който дамите са безработни или неактивни, само че се грижат за подвластните деца или възрастни.


Отражение при работещите небогати има и техният учебен профил. Почти всички са приключили някаква форма на учебно обучение, най-често осми или дванадесети клас. Висшето обучение постоянно дава достъп до по-добри работни места, които извеждат семействата от групата на бедните.

Делът на работещите небогати в България е много постоянен. Беше паднал под 9% от всички заети във възрастовата група сред 18 – 64 години. Но от 2021 година още веднъж е 10%. Първите две тримесечия на 2022 г. приходите на работещите порастват по-бавно от инфлационните темпове. Това ще докара до повишение на каузи на работещите небогати през актуалната година, показва специалистът. 
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР