Няколко важни инвестиции предстои да се реализират по Плана за

...
Няколко важни инвестиции предстои да се реализират по Плана за
Коментари Харесай

Проф. Сербезова: Предстоят важни инвестиции по Плана за устойчивост и развитие

Няколко значими вложения следва да се осъществят по Плана за резистентност и развиване, за по-голямата част от тях не са нужни нормативни промени. Това декларира министърът на опазването на здравето проф. Асена Сербезова в отговор на въпрос на народния представител от ГЕРБ – Съюз на демократичните сили Жечо Станков.

С инвестиция „ Модернизиране на лечебни заведения “ ще бъде предоставено съоръжение за педиатрична и онкологична помощ, ще бъде създаване на Център за лъчелечение с протонна терапия с фокус върху лекуването на деца. Срокът е 30 юни 2026, а за реализирането й не се плануват нормативни промени, показва проф. Сербезова.

Ще бъдат построени също по този начин 10 центъра за интервенционална диагностика и ендоваскуларно лекуване на мозъчно-съдови болести в 6-те региона на обмисляне в страната, като срокът е 31 декември 2025 година, а за реализацията на инвестицията също не се нужни нормативни промени, отбелязва министърът.

С инвестиция „ Модернизация на психиатричната помощ “ ще бъдат актуализирани и оборудвани заведения за психиатрична помощ. Срокът на реализацията й е 31 декември 2025 година, без да има нужда от нормативни промени.

Друга инвестиция е планувана за създаване на Система за оказване на здравна помощ по въздуха и създаване на оперативни площадки с хангари. Крайният период за реализацията е 30 юни 2026 година

„ Изграждане на национална цифрова платформа за диагностика “ е още една значима инвестиция със период за реализация 30 юни 2026 година

В нейните рамки ще бъде основана платформа за здравна диагностика, която ще бъде предоставена на здравни заведения в региона на онкологията, диагностичната радиология, дерматологията и патологията, като тя ще бъде интегрирана в НЗИС.

„ Инвестицията не включва нормативни промени, само че има отношение към измененията в законодателството в региона на е-здравеопазването “, разяснява министърът.

Включена е и инвестиция „ Подобряване на Националната система за незабавни повиквания 112 “, която би трябвало да стане факт най-късно до 30 септември 2024 година За нея също не са нужни нормативни промени, само че тя има отношение към промени в законодателството, отнасящо се до функционалностите на телефон 112, изяснява проф. Сербезова.

„ Развитие на извънболничната помощ “ пък е инвестиция, която би трябвало да бъде осъществена до края на 2026 година В нейните рамки са планувани няколко цели - основаване на амбулатории за ИБМП, медико-социални звена за профилактично-промотивна помощ, и здравно-социални услуги в отдалечени региони с незадоволително обслужване и създаване на Национален интердисциплинарен център за широкообхватен скрининг, излиза наяве от отговора на проф. Сербезова. „ Инвестицията не включва нормативни промени по отношение на реализацията й, само че в случай че се разпознава нужда, ще бъдат направени в заложените периоди “, твърди тя.

Министърът акцентира също по този начин, че в здравното министерство са основани работни групи и е стартиран процесът по правене на плановете за стратегически и нормативните промени, свързани с Плана за резистентност.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР