Няколко учители, пожелали да останат анонимни, написаха през април отворено

...
Няколко учители, пожелали да останат анонимни, написаха през април отворено
Коментари Харесай

С хитлеристки поздрав на абитуриентски бал

Няколко учители, поискали да останат анонимни, написаха през април отворено писмо, осъждащо дясноекстремистки произшествия в учебно заведение в провинция Бранденбург. Това провокира остра социална реакция, без изначало да е ясно кое е учебното заведение. 

В последна сметка се оказа, че става дума за гимназия в Бург, а случаите, за които се приказва в писмото, са потребление на хитлеристкия привет, графити на свастики и расистко принуждение, осведоми АРД.

Който е срещу, изпада в изолираност

Бианка Б., чийто наследник Якоб е в девети клас в учебно заведение в прилежащ град, споделя пред немската обществено-правна медия, че казусът не е индивидуален – знаела от сина си и за други: имало възпитаници, които си лепяли мустаци като на Хитлер, отправяли хитлеристкия привет, обиждали хората с различен цвят на кожата и им казвали, че „ би трябвало да си вървят “. „ А хората, които са срещу това, изпадат в изолираност “, споделя Якоб.

Както описват пред АРД възпитаници от град Шпремберг - там също имало нарисувани по стените или издълбани в чиновете свастики.Темата била обсъждана и в група в Whatsapp, в която да вземем за пример се споделял мем с лика на  Хитлер и текст: „ Ти си радостен, по тази причина ще те пратя в газовата камера финален “. Освен това множеството членове на групата поддържали потреблението на думи като „ чернокож “ и „ маймуна “. В Службата по образованието в Котбус, която дава отговор за това учебно заведение, е било обявено за 15 дясноекстремистки случая единствено в един от випуските.

Някои се опасяват и вземат участие от конформизъм

Разговорите с младежи от учебните заведения Бург и в Шпремберг разкриват избрана скица, установи АРД. Има възпитаници, които застъпват отявлени дясноекстремистки позиции, а връстниците им ги считат за „ готини “. „ Те показват позицията си и демонстрират на какво са способни. Но има и възпитаници, които се опасяват - те се причисляват към групата, тъй като знаят, че в противоположен случай ще бъдат изолирани или обиждани “, споделя през немската обществено-правна медия ученичка от Бург.

За някои възпитаници десният радикализъм може би е конформистки метод да се почувстват част от групата. През април в медиите се появи да вземем за пример фотография от Бург, която демонстрира по какъв начин възпитаници от горните класове - на по 13 и 15 години - театралничат с хитлеристкия привет пред камерата. АРД разполага и с още две фотоси от една гимназия в Котбус, евентуално от абитуриентски бал. И на тях младежи демонстрират хитлеристкия привет.

„ В този район дясноекстремистката идеология се предава от потомство на потомство “, споделя Ане Брюгман, която работи по плана „ Перспектива за жертвите “ в Потсдам. Организацията подкрепя хора, потърпевши от дясно принуждение. Както споделя Брюгман пред АРД – тези, които при започване на 1990-те години участваха в расистки изстъпленияи набези против бежански домове, от 2015 година насам още веднъж се включват в десни демонстрации – нерядко дружно с децата си. Според Брюгман обяснението е в това, че измененията в Източна Германия от 1989 насам не са осмислени задоволително.

Стари и нови десни екстремисти

Шефът на контраразузнаването в Бранденбург Йорг Мюлер споделя пред АРД, че става дума за „ токсична примес “ от остарели десни екстремисти, нови десни и хулигани, които освен това получават поддръжка от някои локални предприемачи. Като да вземем за пример от Даниел Г., дал залата и бирарията на хотела си за абитуриентския бал на учебното заведение в Бург. Самият той е прочут с десните си възгледи, взел участие е в дясноекстремистки прояви, в това число в неонацистко сборище в Унгария, изяснява Йорг Мюлер.

Междувременно учебното заведение в Бург е написало писмо, че не утвърждава провеждането на абитуриентските балове в заведението на Даниел Г. Но окончателното решение очевидно зависи от родителите.

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР