Няколко седмици след като Върховният съд на САЩ спъна сериозно

...
Няколко седмици след като Върховният съд на САЩ спъна сериозно
Коментари Харесай

Мерките на Байдън срещу климатичната заплаха разочароваха демократите

Няколко седмици откакто Върховният съд на Съединени американски щати спъна съществено битката с климатичните промени, като реши, че американската Агенция за отбрана на околната среда (EPA) не може да лимитира въглеродните излъчвания от въглищните централи, президентът на Съединени американски щати Джо Байдън разгласи някои дейности против изменението на климата.

Планът на президента, разгласен през седмицата, обаче бе посрещнат с рецензии, че е прекомерно нерешителен на фона на честите екстемни горещини, суши и пожари в Америка. Демократите упорстваха Байдън да отговори с по-агресивни дейности, откакто предходната седмица сенатор Джо Манчин III, демократ от Западна Вирджиния - въглищния щат, нанесе още един удар върху напъните за битка с изменението на климата в Съединени американски щати. Той отхвърли да поддържа законодателството за чиста сила и по този начин на процедура обрече на неуспех централната част от програмата на Байдън за изменението на климата, оставяйки демократите и президента да търсят други способи за реализиране на задачите си.

Президентът през седмицата приказва от затворена въглищна фабрика в Съмърсет, Масачузетс, която се преобразува в оборудване за съставни елементи за вятърни централи, като даде обещание, че макар ударите на Върховния съд и сенатор Манчин по напъните за понижаване на излъчванията, той ще употребява мощта на изпълнителната власт, с цел да ограничи изкопаемите горива. " Изменението на климата е безусловно екзистенциална опасност за нашата нация и за света ", сподели Байдън. Думите му пристигнаха в миг, в който жегата прекъсна транспортните мрежи в Обединеното кралство, разтопи покривите на заводи в Китай и изпепели южната и западната част на Съединени американски щати. Отбелязвайки неналичието на републиканска поддръжка за неговите оферти за климата, Байдън акцентира, че това е " изключителна обстановка и аз ще виждам на нея по този метод. "

Така упованията бяха той да разгласи национална изключителна обстановка, обвързвана с климата, което би му развързало ръцете за по-ефективни дейности. Вместо това обаче президентът разгласи дейности, които няма да оказват помощ за намаляне на излъчванията в Съединени американски щати, а целят да понижат въздействието на към този момент пагубните резултати върху семействата и общностите:
Реклама
2,3 млрд $ от съществуваща стратегия на Федералната организация за ръководство на изключителни обстановки ще бъдат отпуснато за създаване на структури и стратегии, които да удържат мощните горещини, стихии, пожари и наводнения, които изменението на климата към този момент носи. Ще се разшири федералната стратегия за енергийна помощ за семейства с ниски приходи, която до неотдавна се използваше единствено прези зимата, с цел да помогне на хората да заплащат за отопление. Сега тя ще подкрепя и изстудяване на домовете през лятото и построяването на публични охладителни центрове. Байдън също по този начин подреди на Министерството на вътрешните работи да отвори вратата за създаване на офшорни вятърни паркове в Мексиканския залив. Миналата година бяха подхванато дейности за разширение на развиването на вятърни паркове край крайбрежията на Атлантическия и Тихия океан.

Тези относително скромни дейности на президента идват на фона на засилващ се напън на членове на личната му Демократична партия да разгласи национална изключителна обстановка, обвързвана с климата. Това би му дало опция да блокира нови сондажи за нефт и да даде преимущество на ВЕИ планове. Речта на Байдън в Съмърсет бе посрещната с транспарант, който гласеше: " Обявете изключително състояние по отношение на климата ".
Пореден огромен пожар избухна в събота в Съединени американски щати - този път покрай Национален парк Йосемити, и бързо се разрастна, като провокира и евакуации
В изявление за New York Times Джон Ф. Кери, интернационален делегат на Съединени американски щати по въпросите на климата, споделя, че Байдън е " доста близо " до тази стъпка и че няма спор дали тя да бъде подхваната, а по-скоро остава да се реши по кое време и по какъв начин. Самият Байдън сподели пред кореспонденти, че " скоро ще вземе решение ".

Изданието отбелязва, че в Белия дом явно са внимателни за това какъв брой мощно да се разгърне публична декларация за изключителна обстановка в региона на климата: дейностите, които тя може да отприщи, съвсем несъмнено ще доведат до правосъдни каузи от републиканските щати, което в последна сметка може да ги провали.
Реклама
Но бавното въвеждане на нови климатични разпореждания на Байдън за електроцентралите и колите също подхранва разочарованието измежду мнозина в демократичната партия, които считат, че обстановката изисква неотложност.

През последната година президентът даде зелена светлина на EPA. да сътвори нови разпореждания за понижаване на нездравословните излъчвания от трите най-големи източника: коли, електроцентрали и нефтени и газови кладенци. Комбинирани, тези правила биха могли да понижат доста въглеродното замърсяване на Съединени американски щати, считат специалисти, в случай че, несъмнено, удържат на неизбежните правосъдни каузи от републиканските щати. Но тези правила не се чака да са факт до 2023 или 2024 година, а може и периодите да бъдат разводнени в допълнение поради възражения от страна на автомобилните производители, профсъюзите и други

Някои демократи имат съмнения, че бавното движение за основаването на правила е нещо като отстъпка към сенатор Манчин, който е най-големият им съперник в редиците на демократите, а гласът му е основен за примането им. Възможно е Белият дом към момента се надява, че Манчин ще се върне на масата на договаряния през есента, с цел да контракти част от законопроекта за изменението на климата. Без решение на Конгреса за понижаване на парниковите газове е съвсем невероятно Байдън да реализира задачата, която даде обещание - Съединени американски щати да понижат на половина своите затоплящи планетата излъчвания до края на десетилетието.
Свързани публикации Защо прегря Западна Европа 20 юли 2022, 14:45 Европа гори по-силно от всеки път (инфографика) 19 юли 2022, 15:46 Връщат ли се Съединени американски щати обратно в битката с климатичните промени? 2 юли 2022, 16:33 Вижте още публикации Коментари и разбори Зелената договорка на Европейски Съюз - всичко, което би трябвало да знаете Какви са европейските зелени политики и регулации, кой е обиден, какви схеми за финансиране има и какви са периодите за реализиране на задачите Към публикацията Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Капитал
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР