Няколко ромски организации излязоха с открито писмо до вицепремиера Томислав

...
Няколко ромски организации излязоха с открито писмо до вицепремиера Томислав
Коментари Харесай

Роми скочиха жестоко срещу Томислав Дончев заради жена му: Осъдете я или си ходете!

Няколко ромски организации излязоха с намерено писмо до вицепремиера Томислав Дончев поради изказванията на брачната половинка му Светлана Дончева във Фейсбук.

Сдруженията ДРОМ във Видин, “Ларго” в Кюстендил и Български хелзински комитет дефинираха думите на Светлана като дискриминационни и антиромски и желаеха брачният партньор й да се разграничи от тях.

“В случай, че откажете да осъдите изказванията на госпожа Дончева и не се разграничите от тях, Ви призоваваме да подадете оставката си”, обръщат се организациите към вицепремиера.

Съпругата на вицепремиера разбуни духовете през вчерашния ден с поста: “Морковите за ромите са на приключване, време е за тоягата!”. Думите й бяха свалени от админите на Фейсбук откакто бяха докладвани като расистки, а Дончева разгласява ново изказване. В него тя изясни, че няма дискриминация в изявлението й, тъй като с него в действителност желае тъждество както в тласъците, по този начин и в отговорностите и наказванията както за ромската, по този начин и за българската общественост.

“Посочените изказвания намираме за отявлено дискриминационни, антиромски. Те популяризират и показват като верни и законни мощно вирулентни и нездравословни стандарти и клюки, които унизяват ромската общественост и укрепват одобрената в обществото враждебна, принизяваща, обидна и нерядко застрашителна за ромите среда”, се споделя в писмото на ромските обединения и БХК до вицепремиера Дончев.

Според тях сходни изявления вредят на облика на България като правова и демократична страна.

“Изявления, които употребяват метафори за наказване на цяла етническа общественост, и изключително за наказване посредством физическо принуждение, безспорно подбуждат към ненавист към етническото малцинство и проповядват приемливостта на сходно принуждение. Такива метафори имат и доста по-голяма компактност, когато са в подтекста на необятно публикувано расисткото принуждение – и битово, и институционално”, се споделя още в писмото.

Авторите му считат, че думите на Дончева не са инцидентни.

“Макар те да не са персонално Ваши, считаме, че поради че са отправени от Вашата брачна половинка, Вие, като заместител министър-председател, дължите обществено и недвусмислено да ги осъдите и да се разграничите от тях. Толкова повече дължите това, на фона на неуспеха на актуалното държавно управление да образува сполучливи и законни политики във връзка с засегнатата от тежка беднотия част от ромската общественост в България”, пишат организациите и дават за образец антиромските политики на Валери Симеонов.
Източник: 7dnisofia.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР