Няколко риби без люспи, с челюсти и огромни очи, които

...
Няколко риби без люспи, с челюсти и огромни очи, които
Коментари Харесай

Странно изглеждащи риби откриха на плаж в Орегон

Няколко риби без люспи, с челюсти и големи очи, които могат да бъдат открити единствено на повече от километър дълбочина в океана, са изплували на към 322-километрова права от крайбрежието на щата Орегон и не е ясно за какво, считат учени и специалисти, представени от Българска телеграфна агенция.

Т. нар. ланцетни риби живеят най-вече в тропически и субтропически води, само че с цел да се хранят, пътуват надалеч на север до региони като Берингово море в Аляска. Тяхното гъвкаво тяло включва перка, наподобяваща платно, а месото им е желеобразно - по принцип не е нещо, което хората биха желали да ядат, съгласно експерти по лов на риба.

Бен Фрейбъл, ихтиолог, който управлява сбирката от морски гръбначни животни в Института по океанография „ Скрипс “ към Калифорнийския университет в Сан Диего, споделя, че не е извънредно рибите ланцети да бъдат изхвърлени на плажовете, изключително в Калифорния и Орегон и в други елементи на северната част на Тихия океан. 

Няма данни обаче каква може да е повода за изхвърлянето на дълбоководните риби на брега, сподели Фрейбъл и назова тази област „ отворена за проучване “. Той добави, че не е ясно дали тези произшествия се случват по-често в последно време или просто се виждат повече в ерата на обществените медии. Съобщенията за намиране на „ необичайно изглеждащи “ ланцетни риби по плажовете датират още от 19-ти век, добави ученият. 

В някои случаи рибите може да са се озовали на брега, откакто са били нападнати от чайки, сподели Фрабъл. Възможно е също да са се доближили прекомерно покрай плажа, преследвани от хищници, да вземем за пример морски лъв, добави ученият. Други откривател изричат и хипотезата, че сходни произшествия могат да бъдат свързани с метеорологичните или климатичните условия в Тихия океан. 

Fish with fangs are washing up on Oregon’s beaches, and biologists aren’t sure why
— The Hill (@thehill)
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР