Няколко процедури в подкрепа на бизнеса по ОП Иновации и

...
Няколко процедури в подкрепа на бизнеса по ОП Иновации и
Коментари Харесай

Нови процедури за подкрепа на бизнеса стартират по ОПИК до края на годината

Няколко процедури в поддръжка на бизнеса по Оперативна програма „ Иновации и конкурентоспособност “ ще започват до края на тази година, припомниха от Областния информативен център – Варна.

През месец април ще започва процедура „ Подобряване на индустриалния потенциал и развиване на профилирани услуги за МСП и ИКТ “. По нея ще могат да аплайват съществуващи микро, дребни и междинни предприятия. Те ще могат да получат финансиране за покупка на дълготрайни материални и нематериални активи и за създаване, внедряване и узаконяване на системи за качество. Максималният размер на съфинансирането е в размер на сред 25 и 70% от разноските по плана, според от типа на предприятието.

Размерът на финансовата помощ е сред 100 000 и 1 млн. лева и той още веднъж се дефинира от типа на предприятието. Крайният период за кандидатстване по тази процедура е юни 2018 година

С интерес се чака и старта на процедурата „ Стимулиране внедряването на нововъведения в предприятията “. Тя е ориентирана към съществуващи предприятия и главната й цел е подкрепяне на разнообразни типове нововъведения и осъществяване на пазара на нови артикули.

Бюджетът по тази процедура е 55 млн.евро. По нея могат да бъдат отпуснати средства за закупуване на дълготрайни материали активи за внедряване на нововъведения, консултантски услуги и други Помощта за един план е сред 100 000 и 1 млн. лева, според от размера на предприятието – претендент. Стартът на тази процедура ще бъде разгласен в края на 2018 година, а крайният период за кандидатстване е февруари 2019 година

До края на 2018 година следва отварянето за кандидатстване на процедура „ Развитие на иновационни клъстери “. Чрез нея клъстери ще могат да получат финансиране за възстановяване съдействието, продан на информация в поддръжка на бизнеса и прехвърлянето на технологии, маркетинг и образуване на стратегии за образования, семинари и конференции.

Средствата, които се отпускат на един план, варират сред 200 000 и 500 000 лева Стартът на процедурата ще бъде разгласен през септември тази година, а крайният период за кандидатстване е през ноември 2018 година

През месец септември също по този начин ще започва и процедурата за непосредствено даване на средства за развиването на София Тех Парк.

Допълнителна информация:

ОПИК в числа

На територията на област Варна по ОПИК сега се осъществят 79 плана на стойност 64.4 млн.лв. От тях по предпочитана ос „ Технологично развиване и иновация “ се извършват 10 плана на стойност 7 641 130 лева По предпочитана ос „ Предприемачество и потенциал за напредък на МСП “ са извършват 39 плана на обща стойност 25 152 060.28 лева

По процедура „ Подкрепа за внедряване на нововъведения в предприятията “, по която се аплайваше през интервала 2015 - 2016 година, бяха оценени 532 планови оферти, а общата стойност на декларираната безвъздмездна финансова помощ беше в размер на 312.7 млн. лева Сключени са също по този начин 153 контракта, като безвъзмездната финансова помощ, предоставена по тях, възлиза на 117.1 млн.лв. От тях максимален е делът на договорите, подписани в Северозападния регион на обмисляне – 76 контракта.

По процедура „ Подкрепа за създаване на нововъведения в започващи предприятия “, по която се аплайваше през 2016 година, бяха подписани общо 82 контракта, в т. ч. след процедура по наддоговаряне. Oбщата стойност на предоставената БФП е в размер на 30.5 млн.лв.

По процедура „ Разработване на продуктови и индустриални нововъведения “, чийто бюджет е в размер на 68.5, през предходната година бяха оценени 364 оферти.

Областен Информационен Център - Варна
тел.: 052/ 820 911, 052/ 820 955, e-mail: [email protected]
адрес: пл. „ Св.Св. Кирил и Методий “ 2 /Козирката/
web: www.eufunds.bg, www.varna.bg
група във Facebook: http://www.facebook.com/groups/257231861054271/
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР