Няколко месеца след като клиничните пътеки в здравеопазването бяха увеличени

...
Няколко месеца след като клиничните пътеки в здравеопазването бяха увеличени
Коментари Харесай

Задава се ново увеличение на клиничните пътеки - между 12-20%

Няколко месеца откакто клиничните пътеки в опазването на здравето бяха увеличени с 25% (от 1 май) се задава ново нарастване . Това стана ясно през вчерашния ден след среща на членове на Надзорния съвет на Националната здравно-осигурителна каса и Българския лекарски съюз дружно с представители на управлението на здравното министерство.

От Министерство на здравеопазването оповестиха, че служебният министър на опазването на здравето доктор Асен Меджидиев е свикал работната среща, на която е участвал и управителят на НЗОК проф. Петко Салчев, поради " възходящото напрежение в бранш " Здравеопазване "  във връзка с възнагражденията на медицинските експерти ".

В последните дни редица лечебни заведения действително се оплакват от невъзможността да покачат заплатите на лекарите и сестрите си, така като според тях 25%-то нарастване на клиничните пътеки не е задоволително, а и към този момент е " изядено " от инфлацията. Последно бе обявено за към 200 лечебни заведения, в които заплатите са под контрактуваното в националния рамков контракт. Готвят се и митинги - на следващия ден да вземем за пример ще стачкува незабавната помощ.

" Министър Меджидиев предложи да бъде направено нарастване на цените на клиничните пътеки. Предложението му беше признато от присъствалите на срещата представители на НЗОК и от БЛС.  След разискванията те не съумяха да реализират консенсус за прецизен %, само че ще бъде обсъждан вид за скок между 12-20%, които ще бъдат преразпределени от остатъка във фонда ", оповестиха от пресслужбата на Министерство на здравеопазването. И прецизираха, че за да влезе в действие нарастването, ще бъде подписан и нов анекс.

Припомняме, че БЛС и НЗОК бяха на разнообразни позиции за това по какъв начин да се употребяват парите от здравни вноски, останали като остатък в бюджета на касата. Лекарите настояваха тези пари да не се връщат в държавния бюджет и да се проведат незабавни договаряния с касата за разпределянето им. От НЗОК пък смятаха, че е по-удачно те да се дадат предплатено на лечебните заведения за януари следващата година.

Малко по-рано стана ясно, че от БЛС упорстват стойностите на клиничните пътеки да се покачат с 18 на 100. Председателят на организацията доктор Иван Маджаров посочи, че това нарастване би трябвало да бъде със задна дата - от 1 септември, и да бъде за всички клинични пътеки. 

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР