Няколко хиляди царски офицери на подложени на преследване от Държавна

...
Няколко хиляди царски офицери на подложени на преследване от Държавна
Коментари Харесай

С над 400 агенти Държавна сигурност следяла 2500 офицери, служили на Царство България

Няколко хиляди царски офицери на подложени на гонене от Държавна сигурност отвън тези, които са били в пандизите и лагерите на комунистическа България в края на 50-те години на ХХ век. В края на 50-те години на ХХ век репресивният уред на Българска комунистическа партия – Държавна сигурност – е следял общо 2537 офицери, получили офицерски звания преди 9 септември 1944 година, които комунистическият режим е наричал „ царски офицери “.

За следенето им Държавна сигурност провела агентурна мрежа в цялата страна от 442 сътрудници – по 1 сътрудник на 6 обекта.

Това разкрива документ от архивите на Държавна сигурност, който разгласява онлайн.

Той съставлява строго секретна информация за „ Състоянието на агентурно-оперативната работа по линия „ царски офицери “.

Тя е от ноември 1958 година и е подписана от началника на отдела в Трето ръководство на Държавна сигурност за битка против контрареволюцията, което е натоварено със следенето на офицерите на работа в българската войска при Царство България.

В документа се показва, че над 500 царски офицери са били наказани от „ националния съд “, а до 1950 година над 130 офицери са съумели да се спасят от комунистическия режим с бягство зад граница.

„ През този интервал, към 1951 година, активността на царските офицери се показваше основно в създаване на незаконни контрареволюционни организации “, е посочено в строго секретната информация.

В нея се споделя, че общият брой на царските офицери е 6230 души, от които на доклад Държавна сигурност води 2537 души.

По-голямата част от тях са следени - 2481. Активните разработки са 49 на брой.

В държавния уред са служили 34% от общия брой царски офицери, 32% са пенсионирани, а в индустрията, превоза и търговията са работили 21%.

Към 1958 година в комунистическите затвори са се намирали 92 царски офицери, а в лагери – 21 души, болшинството от тях въдворени след Унгарското национално въстание против комунистическия режим през есента на 1956 г.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР