Няколко хиляди се събраха пред Народното събрание на протест срещу

...
Няколко хиляди се събраха пред Народното събрание на протест срещу
Коментари Харесай

Кирил Петков: В коя нормална държава се променя Изборният кодекс от полунощ до седем сутринта?

Няколко хиляди се събраха пред Народното събрание на митинг против хартиената бюлетина.

 

Той бе проведен взаимно от " Демократична България ", " Продължаваме промяната ", " Спаси София " и БОЕЦ. Преди началото на митинга жълтите павета бяха огласени от музиката на Христо Петров - " депутатът Христо ", най-известен като Ицо Хезарта..

 

Минути след старта на митинга дружно пред Народно събрание излязоха групите на Политическа партия и Демократична България.

Няколко опорки би трябвало да махнем. Първата опорка на Борисов е, че това са някакви машини, за които той не знае, сподели някогашният министър председател Кирил Петков. Това са машините на Борисов. Българският Мадуро е Борисов и той е избрал тези машини. (Бойко Борисов постоянно споделя, че тези машини са машините на венецуелския деспот Мадуро и по тази причина ГЕРб е срещу тях. И ГЕРБ, и Движение за права и свободи споделят, че желаят американски машини - б.р.)

 

Второ, не е обикновено да казваш, че си и за книжен избор, и за машини, само че да премахнеш публичния съвет и всички други неща и да го направиш по средата на нощта. В коя естествена страна се трансформира Изборният кодекс от среднощ до седем сутринта, когато всички спят? Това е като един апаш, който се пробва да открадне честността на българския избор. Даваме им опция да отворим тази комисия за изборния кодекс, дано за един месец дружно с публичните организации да минем точка по точка. Това сподели още Кирил Петков.

 

Той дойде на митинга дружно с парламентарните групи на " Промяната " и " Демократична България ". 

 

Той изясни, че желае несъгласие от президента, в случай че Изборният кодекс мине през зала, и че това би било най-малкото, което може да се чака от него.

Ген. Атанас Атанасов от Демократична България изясни, че ще разчитат на необятна социална поддръжка. Той също изиска несъгласие от президента, защото това е последната спирачка.

Няма да се молим на Българска социалистическа партия, съобщи той, и сподели, че е засегнат от държанието на Корнелия Нинова.

 

Президентът би трябвало да наложи несъгласие, в случай че измененията в Изборния кодекс минат през гласоподаване в пленарната зала, разяснява на площада пред публицисти Кирил Петков.

 

" Според мен, в случай че мине през зала, несъгласие е най-малкото, което се чака от президента ", съобщи някогашният министър председател. " Ако не наложи несъгласие, това още веднъж ще е позиция, която ние не бихме подкрепили. Така че ветото би трябвало да се чака, в случай че се стигне до такава степен ", добави Петков.

 

Тук сме, с цел да защитим правото си на почтени избори. Право, което " хартиената коалиция " се пробва да ни отнеме през последните дни, сподели пред протестиращите Надежда Йорданова от " Демократична България ".

 

Защо тези партии: ГЕРБ, Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия, като в тази ситуация Българска социалистическа партия има водеща роля, взеха решение, че това е най-големият приоритет и се концентрираха там? Те биха умрели от кеф ние да не влизаме в Народното събрание и те да си кощунстват по всичко, каквото им се желае, без да имат съпротива, съобщи съпредседателят на " Продължаваме промяната " Кирил Петков.

 

Той добави под дъжда, че в сряда ще влязат в зала и ще предложат основаването на Временна комисия за измененията в Изборния кодекс. " Ако откажат и нея, това значи, че никой не желае да приказва за почтени избори. Ще продължим да се борим. Те желаеха да създадат всички тези измами до момента в който хората спят ".

 

Това ли бе най-важно за българското общество сега. Мислехме, че има парламент, с цел да се сътвори държавно управление. Така се подкопава доверието в Народното събрание и изборния развой.

 

Присъствието на доста жители демонстрира, че тематиката е задоволителна значима за обществото. В сряда, в случай че внесат тези промени, ще сме там, с цел да остояваме честността на изборите. Това сподели Даниел Лорер на митинга.

 

ГЕРБ има толкава значими неща за решение, ами съставете държавно управление. Решението на Правна комисия е цялостно безсрамие, сподели и ген. Атанасов.

 

Движението по бул. " Цар Освободител " е блокирано. Има и засилено полицейско наличие.

 

По-късно митингът сенасочи към " Орлов мост ".

 

Във Варна протесът стартира малко след 18 часа и се организира до постройката на Община Варна, предава Българска национална телевизия. Протестиращите споделят, че измененията в изборния кодекс, които минаха през правната комисия в Народно събрание, са едно посягане в изборния развой.

 

Този митинг е проведен от локалната организация на Демократична България и Политическа партия. В момента там всеки може да се изкаже по отношение на тези промени. Казаха още, че се афишират и против нарастването на състава на ЦИК, поради което те се притесняват, че комисията ще бъде по-зависима.
 
 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР