Няколко хиляди души излязоха за кратко по улиците на ивицата

...
Няколко хиляди души излязоха за кратко по улиците на ивицата
Коментари Харесай

Хиляди в Газа на протест срещу управлението на Хамас

Няколко хиляди души излязоха за малко по улиците на линията Газа през вчерашния ден, с цел да стачкуват против хроничните спирания на електрозахранването и сложните условия на живот, изразявайки обществено неодобрение от ръководството на Хамас, само че бяха разпръснати бързо от силите за сигурност на ислямисткото придвижване, съобщи Асошиейтед прес, представен от Българска телеграфна агенция.

В град Газа, южния град Хан Юнис и на други места се организираха шествия, на които се скандираше „ какъв позор “. Някои изгориха и флагове на Хамас, преди полицията да се намеси и да разпръсне митингите.

Полицията е унищожила мобилните телефони на хора, които са снимали в Хан Юнис, а очевидци настояват, че е имало няколко ареста. Десетки млади последователи и съперници на Хамас за малко се сбиха, като хвърляха камъни един против различен.

Демонстрациите бяха проведени от гражданско онлайн придвижване, наречено „ алвирус алсакер “ или „ вирусът на подигравката “. Не е известно незабавно кой стои зад придвижването. Хамас ръководи Газа с стоманен пестник, като не разрешава множеството демонстрации и бързо потушава обществените прояви на противоречие.

Ислямистката въоръжена формация завзе контрола над Газа през 2007 година от силите на палестинския президент Махмуд Абас, което накара Израел и Египет да наложат съкрушителна обсада на територията. Израел твърди, че тя е нужна, с цел да се попречи на придвижването, което не признава правото на Израел да съществува, да построи своя боен капацитет.

Блокдата унищожи стопанската система на Газа, докара до внезапно повишаване на безработицата и до чести спирания на електроподаването.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР