Няколко дни са делили убития в сряда вечерта Мартин Божанов

...
Няколко дни са делили убития в сряда вечерта Мартин Божанов
Коментари Харесай

До дни прокуратурата е щяла да повдигне обвинение на убития Мартин Божанов

Няколко дни са делили убития в сряда вечерта Мартин Божанов от покачване на обвинявания за имотни измами, пране на пари, насила и опасност към магистрати. Сигналът за убийството на 50-годишния мъж е подаден със доста забавяне от близо час. Божанов се оказва и притежател на огромни парцели отвън страната. Най-вероятно през тях е препирал парите, извоювани от незаконната активност.
Прочетете още
Два дни след убийството на Мартин Божанов от Софийската градска прокуратура признаха, че против него има формирано досъдебно произвеждане и до дни е трябвало да му бъде повдигнато обвиняване.

" По отношение на активността на Мартин Божанов, това което беше упоменато при първите изказвания, то се касае за имотни измами, за пране на пари - получени от тези имотни измами и за насила във връзка с съдии, които са гледали цивилен каузи, по които той има някакъв интерес ", сподели Иво Илиев, зам. градски прокурор на София.

Разследването е почнало по сигнал на един от двамата съдии, които Божанов е заплашвал. Според източници на " По света и у нас " част от заканите даже са произнесени в правосъдна зала по време на съвещание по дело, по което убитият е имал персонален интерес към присвоен посредством машинация парцел. Твърди се още, че в схемата били забъркани и двама юристи, доближени на Божанов.

" По това досъдебно произвеждане, той не е бил притеглен като обвинен досега, тъй като не е било завършило следствието по същото, само че са разпитани всички очевидци, назначени са експертизи. Към това дело са присъединени и записи от правосъдни съвещания, в това число записите на госпожа Бакалова и на Антикорупционния фонд. Така че там се проверява огромната активност. Разследването безусловно е било завършило и е било въпрос на време да бъде повдигнато обвиняване на Божанов, само че освен това стичане на събитията обективно няма по какъв начин това да стане. На процедура следствието е било на самия край ", съобщи Иво Илиев, зам. градски прокурор на София.

" С какъв брой прокурори Божанов има нерегламентирани контакти, кои са тези прокурори и какви са тези контакти?
- Това са прекомерни елементи от следствието, които считам, че не е удачно на този стадий да ви споделям ", сподели Иво Илиев, зам. градски прокурор на София.

Според източници на БНТ през вчерашния ден в столицата и покрайнините й са осъществени обиски на десетки парцели, свързани с Мартин Божанов.

" Разполагаме с оперативни данни, че той фиктивно владее много парцели. На негово име и на името на ръководени от него компании парцелите са единици ", съобщи Любомир Николов, шеф на Столична дирекция на вътрешните работи.

При обиските са открити доста документи, които имат отношение към имотните измами, с които Божанов се е занимавал в последните повече от 15 години, както и доказателства за притежавани от него парцели отвън страната.

" Собственик на парцел отвън рамките на страната и по-конкретно в Гърция. За момента имаме данни за един с много огромни мащаби ", сподели Любомир Николов, шеф на Столична дирекция на вътрешните работи.

Проверяват се още документи за парцели отвън Европейския съюз, на територията на екзотични страни. Включително и парцели на името на брачната половинка му - антимафиот.

" Относно парцелите на госпожа Божанова, разполагаме с данни, че тя е придобила къща отвън територията на град София, където през вчерашния ден беше осъществено претършуване и изземване в парцела ", акцентира Любомир Николов, шеф на Столична дирекция на вътрешните работи.

Именно придобиването на този парцел в Карлуково от брачната половинка на Божанов - Гергана и следващ правосъден спор са повода за заканите, отправени към арбитър Владислава Цариградска. Разследващите са открили, че изстрелите в сряда вечерта са създадени отвън територията на първокласния клуб в Горна Баня. Фаталният за живота на Божанов е попаднал в главата му и не е изключена версията той да е бил надзорен.

От Столична дирекция на вътрешните работи потвърдиха информацията, че сигналът за убийството е подаден от брачната половинка на Божанов освен това със доста забавяне. Обяснението й е, че тогава схванала.

" За страдание сигнала е подаден много късно. Това, което виждаме от охранителните камери, снимането на самото ликвидиране, сигнала е подаден може би от порядъка на 50 - 55 минути забавяне ", сподели Любомир Николов, шеф на Столична дирекция на вътрешните работи.

Разследващите работят по няколко версии за маршрута на убийците.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР