Няколко дни преди края на 2018 година предсрочно бяха открити

...
Няколко дни преди края на 2018 година предсрочно бяха открити
Коментари Харесай

Кой работи по АМ Струма преди да е избран изпълнител?

Няколко дни преди края на 2018 година предварително бяха открити най-новите 24 км от трасето на Автомагистрала " Струма ". В момента е в ход е реализирането на най-трудния сектор от автомагистралата – този в Кресненското дефиле. На 30 август предходната година АПИ разгласи социална поръчка за правене на механически план и строителството на платното в посока от „ Кулата” към София. То ще минава източно от Кресненското дефиле по ново трасе. Дължината на правата е съвсем 24 км, а цената на поръчката е 430 млн. лева
Все още определен реализатор няма, само че още преди да е оповестена публичната поръчка някой може би знае, че ще я завоюва и към този момент работи на терен. Такъв сигнал получават и ревизират специалистите от неправителствената организация „ Антикорупционен фонд”. Те са получили фотоси, на които се вижда по какъв начин работят тежки машини. Прави се отвесен сондаж, демонстрира репортаж на bTV.
Въпреки че на терен не би трябвало да се случва нищо, хората, които живеят и работят към бъдещото трасе на автомагистралата, наблюдават придвижването на строителна техника, която още предишното лято, преди да е оповестена публичната поръчка, проправя краткотрайни пътища в планината.
За да са сигурни, че краткотрайните пътища и сондажите са свързани със строителството на автомагистралата, от „ Антикорупционния фонд” поръчали разбор на сателитни изображения, който да покаже по кое време тъкмо са правени и по какъв начин се отнасят по отношение на трасето на автомагистралата.
В изследвания сектор са открити 8 промени. Всяка от тях компактно съответствува с бъдещото трасе на „ Струма” в посока от „ Кулата” към София. Анализът на сателитните изображения демонстрира още, че те са правени преди да е оповестена публичната поръчка и са на държавна територия, стопанисвана от Горското стопанство в Кресна. Зам.-директорът не можа да покаже никакви документи, с които да са дадени позволения за създаване на краткотрайни пътища и сондажи.
От АПИ отхвърлят да знаят за сходни действия. В писмо до bTV споделят, че не са възлагали осъществяването на никакви действия, свързани с бъдещото трасе – осъществяването на сондажи, прокарването на краткотрайни пътища или каквито и да било други действия.
Така горските чиновници остават единствените, които би трябвало да знаят какво се е случвало предишното лято. Горските чиновници не знаят кои са компаниите, които разкопават и вършат сондажи. Знаят ги обаче хората, които работят в региона – някой споделят „ Геострой”, а други - „ Главболгарстрой”.
Кметът на Кресна Николай Георгиев удостовери, че и негови чиновници са виждали строителна техника по бъдещото трасе на автомагистралата, само че територията не била общинска и не ревизирали кой работи там. В общината не са постъпвали никакви документи за осъществяваните действия.
На отправени запитвания от bTV от „ Геострой” отхвърлиха тяхна техника да е била в региона, а от „ Главболгарстрой” не дадоха отговор на въпросите, макар спомагателната информация, която желаеха, с цел да дадат акуратен отговор.
Директорът на Югозападното дружество стартира инспекция на място. От „ Антикорупционния фонд” са подготвени да дават всички сателитни изображения на новите краткотрайни пътища.
Темата разяснява юристът и специалист по публичните поръчки Грета Ганева.
„ Ако някой към този момент е работил преди публичната поръчка, значи е бил задоволително уверен, че ще я извършва. По този метод се нарушават правила, които са изведени в Закона за публичните поръчки. А точно правилата за равнопоставеност на претендентите и за свободна конкуренция. Процедурата към този момент е опорочена”, изясни Ганева.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР