Няколко държави в ЕС предлагат да се забрани вносът на

...
Няколко държави в ЕС предлагат да се забрани вносът на
Коментари Харесай

Страни-членки на ЕС предлагат забрана вноса на руско ядрено гориво

Няколко страни в Европейски Съюз оферират да се забрани вносът на съветско нуклеарно гориво, заяви Българска телеграфна агенция, като се базира на Ройтерс. Досега Европейски Съюз е наложил възбрана на съветските въглища, която ще влезе в действие от август. Обсъжда се и шести пакет наказания, който ще бъде признат идния месец и може да включва отвод от съветски нефт. За природния газ се водят разногласия, тъй като Германия, Австрия и други страни са прекомерно подвластни от вноса му от Русия.

Досега обаче не бе повдиган въпросът за отвод от съветско нуклеарно гориво. Атомните електроцентрали в Източна Европа, в това число и в България, разчитат на компанията " Росатом " както за импорт на нуклеарно гориво, по този начин и за връщане на отработеното гориво за безвредно предпазване в Русия.

Съединените щати, които към този момент се отхвърлиха от всички съветски изкопаеми горива, към момента се въздържат от възбрана на съветското нуклеарно гориво. Сенаторът републиканец от щата Уайоминг Джон Барасо прикани администрацията на президента Джо Байдън да направи и тази крачка. В, оповестено преди седмица от вестник " Уолстрийт джърнал ", той обърна внимание, че " 90% от урана, който зарежда електроцентралите в Съединени американски щати, е вносен, като Русия е третият по величина снабдител. " Миналата година вносът на съветски уран е коствал на Съединени американски щати съвсем 1 милиарда $ и тези пари биха могли да служат за финансиране на военната машина на президента Владимир Путин, показва сенаторът.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР