Някои страни се провалиха в заемането на полезна позиция за

...
Някои страни се провалиха в заемането на полезна позиция за
Коментари Харесай

Директорът на МАЕ критикува ОПЕК за ограничените доставки на петрол

Някои страни се провалиха в заемането на потребна позиция за успокояването на растящите цени на петрола. Това съобщи изпълнителният шеф на Международната организация по енергетика (МАЕ) Фатих Бирол, представен от Ройтерс.

„ Фактор за тези високи цени, който бих желал да подчертая, са позициите на някои снабдители на нефт и газ, които не съгласно нас не са изключително потребни. Всъщност, напрежението на днешните пазари може да се смята за резултат от изкуствено ограничение на пазара. На петролните пазари през днешния ден има близо 6 млн. барела дневно свободен индустриален потенциал при основните производители - страните от ОПЕК+ “, разяснява той.

Неговото изявление идва в миг, в който Съединени американски щати и други огромни консуматори на нефт дадоха обещание да освободят количества от стратегическите си запаси, с цел да охладят цените. Това е невиждан ход, в който с изключение на Съединени американски щати ще вземат участие още Индия, Китай, Япония, Южна Корея и Англия.

Съединени американски щати ще освободят 50 млн. барела от своя Стратегически петролен запас (SPR). От тях 32 млн. ще бъдат освободени в границите на идващите няколко месеца, до момента в който 18 млн. ще са част от утвърдена по-рано продажба, която ще бъде ускорена.

Организацията на страните експортьорки на нефт (ОПЕК) и нейните съдружници, отпред с русия, известни като формата ОПЕК+, неведнъж отхвърли апелите на Съединени американски щати за увеличение на предлагането, което да докара до спад на цените.

Бирол съобщи още, че възходящите цени на петрола са натоварили потребителите по целия свят.

„ Това също по този начин оказва спомагателен напън върху инфлацията в интервал, в който икономическото възобновяване остава неравномерно и към момента е изправено пред редица опасности “, добави той.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР