Някои статистически показатели може и да говорят за подобряване на

...
Някои статистически показатели може и да говорят за подобряване на
Коментари Харесай

Проф. Димитър Иванов: Икономиката не прегрява, а изстива

Някои статистически индикатори може и да приказват за възстановяване на икономическата обстановка в България напоследък, само че огромните проблеми остават нерешени и това може да има тежки последствия. Това разяснява в студиото на „ Лице в лице” икономистът проф. Димитър Иванов.

„ Не споделям оптимизма нито на премиера, нито на финансовия министър (Владислав Горанов съобщи, че поради огромния растеж стопанската система ни може да „ прегрее” – б.р.) във връзка с това, че индустриалният капацитет на България може да се съобрази с потенцията, която действителната международна стопанска система дава. 3,6% растеж на Брутният вътрешен продукт се дължи на растеж на заеми, не се дължи на съществени задгранични вложения. Отбелязваме спад на продуктивността на труда”, уточни специалистът.

По думите му данните от Национален статистически институт демонстрират ясно, че в обществената сфера ситуацията се утежнява и „ хората не престават да харчат доста повече, в сравнение с получават”. Така, да вземем за пример, има 46,1 милиарда лв. в депозити, а към 20 милиарда са взетите заеми т.е. за 7-милионно население остават 26 милиарда лв.: „ Получава се, че болшинството от хората в страната, в случай че на следващия ден ги уволнят от работа, нямат дори 2 месеца да живеят на своите спестявания”.

По същия метод стои и въпросът с безработицата, която понижава в столицата и няколко огромни града, само че ситуацията в тежки райони като Северозапада и Добруджа не се усъвършенства. Освен това, статистиката се „ украсява” и от обстоятелството, че 35-36 000 българи всяка година напущат родината, означи Иванов.

--> Той предизвести, че напоследък всичките някогашни социалистически страни са почнали освен да се отдалечават политически от Европа, само че и да изостават стопански. Според икономиста Европейски Съюз има дори още по-голям проблем: „ Европа е достигнала един таван на своите благоприятни условия в този си тип. Днес Еврозоната е натрупала един голям дълг. ЕЦБ държи да се пробва да избавя стопанските системи на други страни и държи 40% от целия дълг на Европа”.

Проф. Иванов разяснява, че България би могла да сложи значими въпроси по време на своето председателство, само че резултатите ще са противоречиви поради тежката политическа обстановка в Германия след изборите: „ Германия, която е евентуални мотор на промени, евентуално до н ова година ще е в политическа парализа (…) Меркел няма да може да се занимава с никакви реформи”.

Икономистът предложи „ доста внимателно” да се подходи с тематиката за влизането ни в Еврозоната.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР