Някои предпочитат натуралното, чисто кафе без добавки и дори не

...
Някои предпочитат натуралното, чисто кафе без добавки и дори не
Коментари Харесай

Чисто или с мляко - как да пием кафето си?

Някои избират натуралното, чисто кафе без добавки и даже не го подслаждат, с цел да не скапват усета му. Други употребяват тонизиращата напитка единствено с добавки - най-често с мляко.

Добър избор ли е кафето с мляко?

Има най-различни вариации на тази напитка – капучино, лате макиато, крем-кафе... Видовете се разграничават най-вече по количеството мляко, което съдържат.

По полезността на кафето и до през днешния ден се водят научни разногласия, само че надвива мнението, че то е по-скоро потребно – има тонизиращ резултат, усъвършенства паметта и концентрацията на вниманието, снижава риска от някои типове рак, въздейства благотворно върху храносмилането.

Чистото кафе и кафето с мляко обаче въздействат по друг метод. Модният в последно време френски диетолог Анри Шено изрично не утвърждава кафето с мляко. Според него в този тип напитката по-трудно се усвоява от организма: „ Ако човек изпие чаша кафе с мляко и на идващия ден почине, при атопсията ще открият в стомаха му непреработено кафе с мляко. “

Други диетолози са на мнение, че млякото чудесно добавя кафето, компенсирайки някои негови отрицателни резултати. Ако кафето „ окислява “ организма, млякото го алкализира; кафето покачва киселинността на стомашния сок, а млякото го понижава; кафето „ отмива “ калция от организма, а млякото е източник на калций.

Факти, които може да улеснят избора ви

В чаша черно кафе се съдържат 4,7 калории – количество, което е безусловно безвредно за организма. За съпоставяне, в чаша кафе с мляко и захар калориите са не по-малко от 50. Изводът е явен – в случай че сте на диета, пийте чисто кафе. И назад – капучиното, латето, изключително със захар, може да не се отразят добре на фигурата ви.

Черното кафе покачва енергичността и усъвършенства умствената активност, тъй като не съдържа мляко или сметана, които биха смекчили резултата му. Ясно е, че в случай че пиете чисто кафе преди лягане, безсънието ви е съвсем обезпечено.

Малко мляко в кафето (около 50 г) може да обезврежда този проблем. Така ще можете да се насладите на обичаната си напитка и да си осигурите здравословен сън. На тези, които по принцип имат проблем със заспиването, експертите предлагат да се откажат от кафето след залез.

На хората, които страдат от киселини, чистото кафе не се предлага, тъй като то покачва и без друго високото равнище на pH. Кафето с мляко има по-меко деяние.

Чистото кафе има един противен непряк резултат – понижава усвояването на някои детайли и по особено на калция. Чаша кафе с мляко обаче може да компенсира загубата на калций.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР