Някои от тях излизат от меката скала като влечуги, които

...
Някои от тях излизат от меката скала като влечуги, които
Коментари Харесай

Мистериозните символи, издълбани в пустинята на Катар

Някои от тях излизат от меката канара като влечуги, които се къпят на слънце. Други са мистериозни вдлъбнатини, наподобяващи антична настолна игра, която се играе по целия свят. А някои са напряко загадъчни.

В един необитаем и брулен от ветровете ъгъл на североизточното крайбрежие на Катар, измежду пясъчните дюни на безплодната пустиня, се намира Ал Джасасия (Al Jassasiya) - най-големият и най-съществен обект на скално изкуство в страната от Персийския залив.

Тук преди епохи хората са употребявали поредност от ниско ситуирани варовикови скали като платно, върху което са издълбавали знаци, претекстове и предмети, които са следили в заобикалящата ги среда.

 Като цяло археолозите са разкрили общо към 900 скални рисунки, или " петроглифи ", в Ал Джасасия. Те съставляват най-вече загадъчни знаци на чаши, подредени в разнообразни модели, в това число редици и розети, само че също по този начин и привличащи вниманието изображения на платноходки, нормално гледани от горната страна, само че също по този начин изобразени в линеен профил, наред с други знаци и знаци.

" Въпреки че скалното изкуство е постоянно срещано на Арабския полуостров, някои от издълбаните знаци в Ал Джасасия са неповторими и не могат да бъдат открити на никое място другаде ", споделя Ферхан Сакал, началник на разкопките и ръководството на обекта в Катарските музеи, пред CNN , визирайки петроглифите на кораби, видени от птичи взор.

" Тези издълбавания съставляват висока степен на креативност и наблюдателни умения [от страна на] художниците, които са ги създали ", сподели той. " Също по този начин [на] нереално мислене, защото те не са могли да видят доу (традиционен кораб) от горната страна. "

Следи от чаши

В Катар има към 12 забележителни петроглифни обекта, ситуирани най-вече по крайбрежието на страната, въпреки че някои от тях могат да се видят даже в сърцето на квартал Ал Бида Пар в Доха, с аспект към известната крайбрежна алея Корниш.

Ал Джасасия, на към час път северно от супермодерната столица на Катар и покрай остарялото пристанище за бисери Ал Хувайла, е открита през 1957 година В продължение на шест седмици в края на 1973 година и началото на 1974 година датски екип, управителен от археолога Холгер Капел и сина му Ханс Капел, подхваща изследване, при което усърдно каталогизира целия обект във фотографии и рисунки.

От всички документирани единични фигури и композиции повече от една трета се състоят от следи от чаши в разнообразни конфигурации, форми и размери.

Най-отчетливият модел включва две успоредни редици от по седем дупки, заради което някои считат, че те са били употребявани за игра на манкала - настолна игра, известна в доста елементи на света от древността, в която двама състезатели пускат нечетен и четен брой дребни камъни в вдлъбнатините.

Други оспорват тази доктрина, изтъквайки обстоятелството, че някои от дупките в Ал Джасасия са прекомерно дребни, с цел да поберат всички камъни, до момента в който други се намират на скатове - неудобен избор, който би довел до изпадане на жетоните.

Други догатки включват, че образуванията от чаши са били употребявани по някакъв метод за гадаене; или за подбиране и предпазване на перли; или като системи за пресмятане на времето и приливите и отливите.

``
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР