Някои от най-големите световни петролни и газови компании, под силен

...
Коментари Харесай

Петролни и газови компании продават активи за 140 млрд. долара

Някои от най-големите международни петролни и газови компании, под мощен напън от вложители и деятели за повече дейности против изменението на климата, оферират за продажба активи на стойност милиарди долари.

Събитията следят хора като Брайън Гилвари, началник на Ineos Energy - поделение на частната английска химическа компания. Тъй като доста енергийни компании се пробват да преминат от нефт към газ и нисковъглеродни технологии, Ineos изкупува нежеланите активи на фирмите за изкопаеми горива, написа Financial Times. През март Ineos разгласи, че ще придобие нефтените и газовите активи на американската компания Hess Corporation в Дания против 150 млн. $. Датското държавно управление съобщи, че има намерение да спре производството на нефт до 2050 година, само че Гилвари наподобява индиферентен. " Тази договорка беше привлекателна за нас. Ние знаем фискалния режим, при който ще работим ", споделя той. С повишаването на наличните пари, Гилвари е подготвен да преглежда и по-скъпи покупко-продажби. " Имаме опцията да сключваме покупко-продажби за милиарди долари ", добавя той.
Активи за обмен
Консултантската компания Wood Mackenzie твърди, че водещи енергийни снабдители в Съединени американски щати и Европа са продали активи в размер на 28.1 милиарда $ единствено от 2018 година насам. През идващите няколко години се плануват нови продажби за повече от 30 милиарда $. Общата стойност на петролните и газовите активи, предлагани за продажба в промишлеността, обаче е над 140 милиарда $, съгласно консултантската компания.

За огромните петролни компании доста от тези активи крият финансов и климатичен риск. И въпреки всичко има евентуални купувачи - по-малки частни играчи като Ineos, самостоятелни оператори, подкрепени от частни капитали, и държавни петролни компании. И до момента в който обществените компании афишират проектите си за нулеви излъчвания и понижаване на обичайния бизнес, някои държавни компании и стопански системи, като Саудитска Арабия, намерено разискват проекти за повишение на производството.
Натиск върху бранша
Съществуването на пазар за активи, " изхвърлени " от огромните компании, е причина за нежелани последствия от акцията за напън върху петролната промишленост. Активистите зад тези акции имат вяра, че способстват за понижение на вложенията и производството на нефт. Но в кратковременен проект то минава към частни или държавни компании, чиято активност е доста по-малко следена. Някои от тези нови притежатели ще употребяват относителната си неопределеност, с цел да изстискат колкото се може повече продукция от петролните залежи, които получават, без да разкриват екологичните последствия.

" Най-бързият метод за огромните компании да понижат излъчванията си, е да се освободят от активи, с цел да могат да реализират задачите, свързани с климата ", счита Бирадж Борхатария от RBC Capital Markets. " Но продажбите на активи не вършат нищо за изменението на климата, просто премествате излъчванията от едната ръка в другата. "
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР