Някои от нас ги смятат за плодове. Други за зеленчуци.

...
Някои от нас ги смятат за плодове. Други за зеленчуци.
Коментари Харесай

Каперсите - нетрадиционната добавка с несравним вкус

Някои от нас ги считат за плодове. Други за зеленчуци. Трети даже не са чували за каперси. А даже да сте ги мяркали в магазина, може и да сте ги подминали заради относително високата им цена. Вкусът им обаче си заслужава. Можете да ги добавите към салата, спагети и сосове, както и към разнообразни ястия с месо, риба и зеленчуци. Представляват масленозелени топчета, а името им идва от остров Кипър (Кипрос), където ще ги срещнете в обилие. Каперсите в действителност не са по никакъв начин нов „ плод ” в историята на човечеството, тъй като първите писмени сведения за тях датират още от към 2700 г.пр.Хр.

Плодове или зеленчуци? Какво съставляват и от къде идват?

Каперсите са неразтворили се пъпки на високия, бодливия шубрак, наименуван каперсник. Именно тези цветни пъпки се берат на ръка, тъкмо преди да се разтворят - през април и май. Ако не бъдат обрани, от тях се появяват красиви бели цветове с голям брой тичинки, които увяхват единствено за няколко часа.



Ароматът на каперсите прилича този на синапа, а усетът им е пикантен. В този им тип те въобще няма да ви впечатлят на усет. Това е повода за по-нататъшната обработка, която съставлява изсушаване и консервиране за към два-три месеца в оцетна марината. По този метод каперсите се насищат с прелестен лимонен усет и стават много примамливи за похапване.

Продават се и каперси (предимно по-едрите), които са само оваляни в едро смляна сол, която би трябвало да се отмие преди потреблението им. Родината им е Средиземноморието, само че се отглеждат още на доста места. Особено публикувани са в Южна Европа и Северна Америка. Срещат се на Кримския полуостров, в Кавказ, Алжир и Средна Азия. Събирането на каперсите е много трудоемка работа, с което се изяснява и високата им цена. Най-скъпо се продават каперсите, растящи на остров Санторини и в Южна Франция. Те са с доста мощен мирис и вълнуващ лимонен усет. Гърците подготвят даже младите клончета и листата на каперсовия шубрак, още веднъж мариновани. Вкусът им не е доста по-различен от този на самите пъпки, по тази причина се явяват идеалната фалшификация за салати и морски специалитети най-много.

Имат ли хранителна стойност каперсите?

Каперсите са ниско калорични - в 100грама калориите са единствено към 23. Съдържат белтъчини, протеини (над 25%) и въглехидрати. Много богати са на фибри, витамини - най към този момент C, както и органични киселини, натрий и йод. Семената им съдържат до 35% масло. Добрата вест при тях е, че по време на обработка не минават през топлота и това резервира оптимално потребните им субстанции.

Цвят от каперсник за здравето:

Отварата от цветове на каперсник е чудесно антисептично и обезболяващо средство. Ще ви помогне при укрепване на рани, подсилване на сърцето и щитовидната жлеза, зъбобол, неврози. Каперсите не се предлагат, обаче при хора с бъбречни, жлъчни и чернодробни болести.

Консумация и предпазване

Каперси може да добавите съвсем към всичко или просто да си ги похапвате от бурканчето- усетът е много пристрастяващ. Перфектни са за доматени сосове, както за риба и разнообразни морски деликатеси. Няма да сгрешите, в случай че ги добавите и в зеленчуци, паста и пилешко.



Важно е да помните, че когато ги слагате в чорба, не е належащо да добавяте в допълнение сол. Прибавяйте ги към края на топлинната обработка, с цел да не изгубят съсредоточения си усет и бъдете спестовни с тях - не те бива да се натрапват над главния усет. Относно съхранението - мариновани те могат да престоят до девет месеца в хладилника, а сухи и осолени - към половин година на стайна температура, само че такива у нас мъчно ще намерите.

Каперсите са изключително ценени в кулинарията и това им „ състояние ” е изцяло справедливо. Пикантният им усет не е за всеки, само че тези, които един път са го пробвали, го обикват вечно.
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР