Някои от болниците в страната вече са на ръба на

...
Някои от болниците в страната вече са на ръба на
Коментари Харесай

Как ще се справят болниците с увеличения брой заразени от COVID-19

Някои от лечебните заведения в страната към този момент са на ръба на опциите си да одобряват ковид-пациенти. Ще има преструктуриране и пренасочване на лекарски екипи в лечебните заведения в София.

" 24 часа в денонощието. Тук този филм го играем към този момент две години и това е изтощаващото. Имам дребни деца, които не всеки път могат да схванат за какво баща го няма толкоз постоянно ", споделя доктор Николай Евгениев, шеф на коронавирус поделение към КОЦ-Русе.

Ковид ни научи, че има незаменими хора. Без тях битката против вируса щеше да е още по-нечестна. Сега тематика са леглата, какъв брой места и какъв брой още коронавирус пациенти могат да одобряват лечебните заведения. Отговорът е - малко. Монтана е на ръба на опциите.

" Положението в област Монтана е сериозно. Капацитетът на двете отделения, избрани за коронавирус, е съвсем изцяло напълнен. Сутринта съвсем нямаше - не, нямаше свободни кревати. Вечерта бяха заети, през днешния ден са изписани пациенти, само че незабавно чакат други в усложнено положение ", разяснява доктор Тодор Тодоров - дир. на МБАЛ " Д-р Стамен Илиев ", Монтана.

В цялата Монтанска област има общо свободни 41 кревати. Близо 130 000 души разчитат на тях при потребност. В регионалната болница в Монтана са взели решение да усилят броя на леглата за коронавирус пациенти. В София също - 30% от леглата във всяка болница ще са единствено за коронавирус.

" Предстои преструктуриране на клиники, следва преструктуриране на личен състав, пренасочване на личен състав ", съобщи доктор Данчо Пенчев, шеф на Столичната РЗИ.

Само в една от лечебните заведения в София - Александровска - броят на свободните кревати за интензивна грижа се брои на пръсти. Има единствено 3 свободни реанимационни кревати, споделя шефът на болничното заведение доктор Атанас Атанасов.

Ще се основат ковид-отделения и във всяка профилирана клиника.

" В педиатрия, ортопедия, онкология, в психиатричните клиники отделения също би трябвало да има ", безапелационен е лекар Пенчев.

Големият въпрос в действителност не са леглата. А още веднъж - лекарите. " Би могло да се стигне до там, че в някои от дребните лечебни заведения, които нямат потенциала и опцията да поемат доста коронавирус заболели, да пренасочим медицински експерти и лекари в други коронавирус лечебни заведения ", добави шефът на Столичната РЗИ.

" В момента това е за сметка на отделенията по кардиология, втора клиника по хирургия, клиниката по упойка и интензивно лекуване ", сподели шефът на Александровска болница доктор Атанасов.

В Монтана обаче нямат кого да пренасочат от една болница в друга.

" Няма от къде да намерим спомагателни медицински експерти и лекари. Наличният личен състав е на границите на опциите си ", съобщи доктор Тодор Тодоров - дир. на МБАЛ " Д-р Стамен Илиев " Монтана.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР