Някои мигранти се опитват да срежат ограда от бодлива тел,

...
Някои мигранти се опитват да срежат ограда от бодлива тел,
Коментари Харесай

Обезумели бежанци вилнеят на границата: Стигнахме ли в Гърция? СНИМКИ

Някои мигранти се пробват да срежат ограда от бодлива тел, до момента в който други търсят дърва и камъни, с цел да ги хвърлят по служителите на реда, само че крайната цел за хилядите мигранти в граничния град Кастанес сред Турция и Гърция е да стигнат до Европа.

НА ЖИВО от границата: Гърците стопират взлом на мигранти с шокови гранати и сълзотворен газ СНИМКИ



Около 500 гръцки бойци и въоръжена полиция имат други хрумвания и понякога стрелят със сълзотворен газ , с цел да предотвратят това, от което се опасяват да се трансформира в потоп от хора, които се пробват да преминат границата.

До това се стигна, откакто турският президент Реджеп Тайип Ердоган даде обещание да разреши на бежанците да преминат в Европа от Турция, откакто сподели, че не може да се оправи с нови талази от хора, които бягат от Сирия. Той към този момент е дал заслон на 3,6 милиона сирийски бежанци.

На няколко километра от напрегнатите подиуми в Кастанес, стотици мигранти съумяха да влязат в Северна Гърция, пресичайки река Еврос, която тече 200 км. по границата.

“В Гърция ли сме?” пита млад афганистанец, до момента в който върви в група от 20 души по селски път покрай град Орестиада и споделя: “Къде можем да намерим такси или трен, с цел да отидем до Атина?”.



След оповестяването от Ердоган за неспособност за справяне, въоръжените сили за сигурност патрулират по гръцкия бряг на Еврос – трансформирал се в нормален пропускателен пункт – благодарение на високоговорители предизвестяват всеки, който чува, да не влиза на гръцка територия. Дронове също следят придвижванията на мигрантите.

Но граничната зона е обширна и мъчно се покрива от екипите за наблюдаване.

“Река Еврос има голяма дължина и има някои комфортни пасажи”, с цел да се пресече, изяснява Христос Метиос, регионален шеф на Македония и Тракия.

“Гръцките сили поставят старания, само че някои мигранти могат да се промъкнат.” сподели той пред телевизия Скай.

Шефът на граничните чиновници Панайотис Харелас сподели на публицистите редица турски гранати със сълзотворен газ, за които сподели, че са били хвърляни към гръцките сили от мигранти.

Гръцки служител на реда сподели, че той и неговият екип са „ арестували хората от самото начало, още от рано сутринта “.

Повечето от събраните бяха млади мъже „ основно от Афганистан “, които бяха без багаж.



Ходене в продължение на дни
В Кастанес (наричан Пазаркуле от турска страна) към 4000 мигранти са се събрали зад оградите съгласно гръцката полиция. Двадесет и четири часа по-рано имаше 1200.

Някои се катерят по дървета, с цел да прегледат по-добре какво им следва, други хвърлят части бетон към гръцката страна. Някои даже хвърлят гранати със сълзотворен газ по бодливата тел.

По второстепенни пътища, които пресичат границата, групи бежанци вървят без отмора. Някои са изгубили обувките си в реката.

Те са покрити с тиня и изтощени, страдат от студа и дъжда, надявайки се да стигнат до втория град на Гърция, Солун, който е на три часа път, или до столицата Атина, където ще се опитат да се свържат с представители на Организация на обединените нации за помощ.

“Ние вървим от четири дни”, изтощено сподели пред Франс прес 36-годишният Шади от Иран.

“Преминахме реката … Искам да стигна до Албания и оттова да отида в Европа”, прибавя той, до момента в който крачи край село Нео Хеимонио, на към пет километра западно от турската граница.



Помогнете ни!
Той вървеше с групи от афганистански и африкански мъже, единствено с подгизналите от вода облекла на гърба си.

В гръцкото село Марасия, покрай реката, притежателят на кафе Попи Катривези в никакъв случай не е виждал нещо сходно.

“Ние сме имали сходни обстановки през последните години, само че в никакъв случай нещо сходно на случилото се от петък. Изглежда, че хиляди идват от Турция”, сподели той.

Само на няколко метра някои афганистански фамилии, в това число пет деца, са намерили заслон в параклис, прецизира БГНЕС.

Охлузени и гладни просят храна и вода.

„ Помогнете ни “, приканват те репортерите.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР