Някои казват, че мълчанието е злато. Това обаче със сигурност

...
Някои казват, че мълчанието е злато. Това обаче със сигурност
Коментари Харесай

Най-тихото място на Земята ще ви докара до лудост

Някои споделят, че мълчанието е злато. Това обаче сигурно няма да е по този начин, в случай че се озовете в най-тихата стая на света - никой не може да оцелее повече от час.

През 2015 година Microsoft построи стая, която към този момент е публично вписана в Книгата на върховете на Гинес като най-тихото място на Земята. Наречена е безехова камера и се намира в централата на компанията в Редмънд, Вашингтон.

Само доста малко хора съумяват да оцелеят в тази стая за дълъг интервал от време - най-вече един час. След няколко минути ще започнете да чувате сърдечния си темп. Няколко минути по-късно чуваш по какъв начин костите ти скърцат, а кръвта тече в тялото ти.

Смисълът на безеховата камера не е в това, че не можете да чуете нищо, а в това, че тя отстранява всички други външни шумове и ви разрешава да чуете безкрайните звуци на вашето тяло. Само в гибелта тялото е изцяло неподвижно.

Средата, която считаме за извънредно тиха, нормално е по-силна от прага на човешкия слух, който е към 0 децибела. Например шумът в тиха библиотека може да доближи към 40 децибела.

" Когато обърнете главата си, можете даже да чуете това придвижване. Можеш да чуеш дишането си и то звучи много мощно ", твърди Хондарадж Гопал, водещ дизайнер на плана.

Без звуци от външния свят, които да пречат, безспорната тишина последователно се трансформира в отвратително звънене в ушите. Това евентуално ще докара до загуба на равновесие заради неналичието на реверберация в помещението, което ще утежни пространственото ви усещане.

 width=

Проектирането на пространството лишава две години; то се състои от шест пласта бетон и стомана и е леко отделено от близките здания. Под него е инсталирана система от амортизиращи пружини. Вътре на пода, тавана и стените се инсталират клинове от фибростъкло, които разрушават звуковите талази, преди да съумеят да се разпространят в помещението.

Друга безшумна стая се надява да завоюва купата за най-тихата стая в света. Стаята се намира в лабораториите Орфийлд в Минеаполис и е проектирана от учения Стивън Дж. Орфийлд, който държеше върха за най-тиха стая, преди Microsoft да го счупи през 2015 година

Орфийлд съобщи пред The New York Times, че е подал молба за връщане на купата и сега чака отговор от управлението на Гинес. Представител на Гинес удостовери приемането на жалбата на Орфийлд и добави, че екипът на Световните върхове на Гинес е в " развой на оценка на неговите доказателства и критериите за обзор ".

``
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР