Някои хора си позволяваха да лъжат Тодор Живков, но и

...
Някои хора си позволяваха да лъжат Тодор Живков, но и
Коментари Харесай

Последният шеф на Шесто управление на ДС Димитър Иванов със секретна информация за Тодор Живков

" Някои хора си позволяваха да лъжат Тодор Живков, само че и освен него, а и цялото партийно управление като да вземем за пример проф. Михаил Киров. Той беше извънреден комбинатор и поради него се направи специфичен Център за биогенни стимулатори, където се разработваше и даже патентова " жировитал " - сякаш комунистическата виагра, а то биодобавка, само че с първата писмен знак от името на Живков. И цялото Централен комитет се скъсваше да го купува. "

Това споделя с усмивка последният началник на Шесто ръководство на Държавна сигурност Димитър Иванов при загатна за наивността на някогашния Първи и партийните му сътрудници.

" Голяма част от хората към някогашния Първи си купуваха тази добавка, която беше биостимулатор, и даже му се хвалеха, че я взимат постоянно, което беше доста смешно ", изяснява още Иванов. Според него задачата на проф. Михаил Киров била да готви разузнавачи, а не да се занимава с сходни нелепости. " Разкрихме го и по-късно го пенсионирахме, защото целият център за тези стимулатори беше финансиран от страната и това беше нецелесъобразно ", изясни още Иванов, написа България през днешния ден.

Според различен непосредствен до Тато човек - писателя Николай Хайтов, Тодор Живков е бил съизобретател и на лекарство срещу рак. Медикаментът се подготвял в особено основан теоретичен институт през 1967 година

" Вярно е. Живков прегърна концепцията и разпореди на нея големи очаквания ", споделя и летописецът му проф. Недьо Недев. Доказателство за думите му идва и от създателя на " Диви разкази " - Николай Хайтов. На 90-ата годишнина във връзка рождението на Тодор Живков той написа специфичен роман за приятеля си, в който споделя за една от последните си срещи с него на Копитото. " В устата му беше предстоящото разкриване на лекарство срещу рак, проведено по негова самодейност. Не съм виждал физиономията на Тодор Живков по-вдъхновяваща и сияеща. Той разказваше с въодушевление, с доста приятна възбуденост по какъв начин след идното разкриване на лекарство срещу рак в България ще се стекат повече пари, в сравнение с в швейцарски банки, и страната ще се трансформира в парадайс ", убеждава се с очите и ушите си Николай Хайтов.

" Тато в действителност обичаше нововъведенията. Той постоянно даваше зелена светлина и на инженерите и рационализаторите, които да майсторят революционни за времето си артикули ", безапелационен е летописецът на Живков - проф. Недьо Недев, издал втората си книга " Дворцовият прелом против Тодор Живков " с разкази от предишното на някогашния ни първи началник.

" Тодор Живков имаше нюх към новото и поддържаше ексцентрични решения на назрели въпроси. Той даже търсеше " чудодейни " средства. Дълги години върху склонността му да поддържа сходни решения паразитираше да вземем за пример научният служащ от Пловдив Торев, който " доказваше " невероятните свойства на гъбения мицел и големия стопански резултат от неговото потребление и развъждане. Живков не се поколеба да му обезпечи зелена улица ", показа ни 93-годишният професор. Мицелът не довел страната до неочакван напредък и малко по-късно изобретателят Торев предложил на Първия друга концепция - производството на сила от изпражнения, спомня си Недев. За задачата трябвало да бъдат отпуснати за научни проучвания няколко милиона лв.. На генералния секретар на Централен комитет на Българска комунистическа партия тази хрумка му пристигнала допълнително и той свалил доверието си от пловдивчанина. " Хм, планът нещо мирише. Имаме си АЕЦ, не ни би трябвало ток от лайна ", отсякъл Тато. Заради отхвърли му да финансира създаването България пропуснала шанса си да се трансформира в производител номер едно на биоенергия, счита Недев.

В края на ръководството си Живков въпреки всичко насочил интереса си към биоенергията и биогоривата. Той почнал постоянно да привиква при себе си научни служащи и да ги разпитва дали е допустимо водата да се трансформира в бензин. Възнамерявал даже да финансира проучване по въпроса, само че пристигнал превратът на 10 ноември, бутнали го от власт и концепцията потънала. " Имаше и още един рационализатор, който преди време Живков поддържаше. Той беше измислил по какъв начин се вършат луди пари от строителство. Хрумнало му било да се градят удобни жилищни блокове и квартали от черупкови структури ", споделя Недев. Изобретателят твърдял, че с тях можело да се извършват всевъзможни архитектурни проекти. Първоначално Тато се чудил на кого да предложи концепцията, само че му хрумнало да я показа пред тогавашния съветски министър-председател Алексей Косигин. " Човекът не се съгласи с предлагането, само че от това не пострада имиджът ни ", счита с днешна дата Недев.

" По соцвреме имахме доста положително външно разузнаване и с помощта на него " придобихме " и доста ноу-хау познания. Като се почне от електрониката и се стигне до вариантите за медикаменти. Имаше канали, само че те бяха под контрола на страната, а и приходите от тях отиваха в страната. Е, след 1989 година технологията остана, само че хората се смениха ", споделя още Димитър Иванов, последният началник на Шесто ръководство на Държавна сигурност.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР