Някои хора се страхуват от паяци, други от змии, трети

...
Някои хора се страхуват от паяци, други от змии, трети
Коментари Харесай

Откъде идват фобиите?

Някои хора се опасяват от паяци, други от змии, трети от високо, четвърти от хейтърски мнения. Вижте от кое място идват уплахите:

Има няколко доктрина по отношение на уплахите. Първата се назовава „ Директна асоциация “ и за пръв път е тествана от Джон Уотсън и Иван Павлов. Според тази доктрина уплахите се образуват непосредствено след отрицателен конфликт с неща и събития, оповестява Дарик.

Например - в случай че те е хапало куче, евентуално ще се страхуваш от кучета. Ако те отреже мацка, евентуално ще се страхуваш от мацките. Ако мацката не те отреже, само че се окаже пич, евентуално ще се страхуваш да не се окаже мацка.

Втората доктрина се назовава „ Генетична предпоставеност “. Всички следим, че безпокойството се предава през генерации, макар че учените не са изцяло сигурни за повода. Вероятно е поради ниските равнища на невротранзмитери или пък поради особености в нервната система. С две думи - в случай че видиш, че татко ти се налива с алкохол всякога щом се скарат с майка ти, по-добре си пести джобните за като пораснеш, че тая водка не е без пари. Всъщност може да започнеш да пиеш още от в този момент - по този начин и по този начин ще си станеш пиянде.

Третата доктрина е „ Наблюдателно научаване “ на уплахи. Както можем да учим всевъзможни положителни неща от другари, родители, учители, хора от малкия екран и интернет, по този начин и можем да прихванем страхове, единствено тъй като другите ги имат. Например виждаш по малкия екран по какъв начин някой има уплаха от тостери и може да ти е смешно, само че всякога щом чуеш щракането от готовите препечени филийки мозъкът ти ще прави асоциация и ще имаш едно мислено. Нищо чудно скоро да ти се появят кошмари с кръвожадни тостери вампири.

Четвъртата доктрина е „ Преинформация “. Ясно е, че живеем в медийно общество, в което не можеш да се скриеш от всеобщо облъчване на информация, само че малките екрани, и изключително новините, се пробват да ни сграбчен вниманието със страховити истории. На всичкото от горната страна ни ги показват по най-ужасния метод. Това ни основава непрекъснат боязън от всичко, което ни заобикаля - страхуваш се се да излезеш през нощта, тъй като има крадци и убийци, страхуваш се да излезеш денем, тъй като въздухът е рисков, страхуваш се да излезеш във входа, тъй като асансьорите падат, а стълбищата се срутват.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР