Някогашният политик от висок ранг и някогашен шеф на парламента

...
Някогашният политик от висок ранг и някогашен шеф на парламента
Коментари Харесай

Стефан Савов се спасява като шеф на НС с 1 глас - неговият собствен

Някогашният политик от висок сан и бивш началник на Народното събрание Стефан Савов преди време, през далечната 1992-ра претърпява драми, сходни на днешната с Никола Минчев.

Бивш политзатворник, след измененията през 1989 година Савов се включва в политиката и става началник на възобновената Демократическа партия, както и един от водачите на Съюз на демократичните сили.

Той е народен представител и в 7-ото Велико национално заседание, чиято съществена функционалност е разработване и приемане на нова Конституция на България. Впоследствие е един от 39-мата сини депутати, които напущат Велико народно събрание през лятото на 1991 година, в символ на митинг против новия главен закон.

След като Великото национално заседание приема новата конституция, то се саморазпуска на 2 октомври 1991 година А извършените парламентарни избори през същия месец в Народното събрание влизат 3 обединения - спечелилият Съюз на демократичните сили, коалиция към Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи. Сформиран е кабинет на малцинството на Филип Димитров, при който Съюз на демократичните сили разчита на поддръжката на Движението за права и свободи.

Така Стефан Савов става началник на Народното събрание по време на първото синьо държавно управление, задържало се на власт малко повече от година. Малко преди лятната почивка през 1992 година 81 депутати от Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи подават в Народно събрание настояването за оставка на Стефан Савов. Мотивите им са липса на приемливост, друг метод към депутатите, лансиране на една партия и пробутване на нейни проектозакони в пленарна зала.

115 депутати скрито гласоподават Стефан Савов да сдаде председателското място, а 112 - да остане началник на Народното събрание. Трима пускат празни бюлетини. Според правилника от присъстващите 230 депутати 116 са могли да го смъкват. При гласуването Савов оцелява единствено с един глас повече – неговия личен. Разочарован и омерзен, Савов подава самичък оставка на 24 септември, като декларира, че моралът не му разрешава да остане на председателския пост в Народно събрание.

Премиерът Филип Димитров взема решение да изиска избор на доверие на държавното управление, което след това губи.

Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР