Някога дом на крале и кралици, дворците са били построени

...
Някога дом на крале и кралици, дворците са били построени
Коментари Харесай

15 най-красиви дворци в света

Някога дом на крале и кралици, дворците са били издигнати освен с цел да работят като кралски резиденции, само че и с цел да вдъхват почит и авторитет. Монарси и императори се надпреварвали между тях, строейки обилни летни домове и събирайки изящни сбирки на изкуството, с които да пълнят своите безкрайни зали и кралски палати.

Освен превъзходната архитектура и творби на изкуството, някогашните кралски резиденции се гордеят и с превъзходни територии и градини, с обилие от страхотни фонтани и цветни лехи. Благодарение на забележителната си художествена, културна и историческа стойност, тези красиви дворци в този момент са някои от най-популярните туристически атракции и музеи.

15. Гранд Палас

 

Разположен на брега на река Чао Прая, Големият замък може да бъде открит тъкмо в сърцето на Банкок. Построен през 1782 година, разтегнатият комплекс и обширните му градини в миналото са били дом на тайландските крале от антични времена.

Сега отчасти отворен за обществеността, дворецът може да се похвали с доста красиви здания, царствени дворове и красиви павилиони, с благосъстояние от прелестна обичайната тайландска архитектура. Несъмнения акцент обаче е Храмът на Изумрудения Буда, който е най-почитаният будистки обект в цялостен Тайланд.

14. Джал Махал

Джал Махал е употребен като лятна резиденция и избавително леговище за членове на кралската династия в Индия. Построен сред 1743 и 1746 година, искрящо белият замък може да бъде открит в Джайпур – „ Градът на езерата “. Вълшебно ситуиран на остров в средата на езерото, дворецът основава доста сантиментална панорама.

Елегантните му куполи и фасади са мечтателно отразени в близките води. Освен охолно декорираните жилища, хотелът разполага и с фантастични павилиони и вътрешни дворове, които гостите могат да прегледат, дружно с буйни градини и радостно блестящи фонтани. Благодарение на своята спокойна конюнктура и прелестна архитектура, Дворецът на езерото в действителност е наслада за очите.

Вижте още:

13. Дворецът Петерхоф

Дворецът Петерхоф именуван още „ съветският Версай “със сигурност съперничи на кралската резиденция на Краля Слънце във връзка с размера, мащаба и великолепието си. Разпрострял се на обширна територия, дворецът и неговите озеленени градини са ситуирани на брега на Финландския залив, тъкмо отвън Санкт Петербург.

Построен сред 1709 и 1756 година, екстравагантният замък е поръчан от Петър Велики, с цел да символизира и подчертае модернизацията на Русия. Всяка стая е по-изящно проектирана и декорирана от предходната.

Навън е също толкоз изумително; има безкрайни фонтани и цветни лехи, с цел да се разхождат посетителите. Артистично и архитектурно знамение, дворецът Петерхов не би трябвало да се пропуща.

12. Дворецът Майсур

Със своите богато украсени фасади, елегантни арки и превъзходни мраморни куполи, дворецът Майсур в Индия в действителност е незабравим. Построен сред 1897 и 1912 година, с цел да покаже приказното благосъстояние и мощност на династията Вадияр, дворецът в действителност е единствено един от седемте в Майсур.

Въпреки че толкоз доста невероятни монументи и забележителности могат да бъдат открити из града, архитектура на дворецът Майсур и буйните озеленени градини го вършат най-популярната туристическа атракция на Майсур.

11. Дворецът на папите

Дворецът на папите в Авиньон е мястото, където главите на католическата черква са обитавали през 1300-те години. Поради авторитетните си жители, дворецът трябвало да излъчва както мощ, по този начин и авторитет. Двоецът на папите е една от най-големите готически здания в Европа.

Сега значима историческа и архитектурна забележителност, дворецът е доста посещаван от туристи от целия свят. Дебелите му стени и здравите кули пазят очарователни параклиси, покрити със фрески. След като папската резиденция се завръща в Рим през 1378 година, дворецът постепенно се унищожава, по-късно той е употребен от войските на Наполеон като казарма и затвор.

10. Бъкингамският замък

Една от най-известните и снимани здания на Земята, Бъкингамският замък в Лондон от дълго време е резиденция на английските монарси. Първоначално издигната през 1703 година, с цел да бъде огромна градска къща, през годините тя постепенно се уголемява и преработва, като фамозната фасада е добавена през 1911 година

Общо дворецът разполага с 775 стаи, като доста от тях са изпълнени с приказно обзавеждане, изящни картини и вековни скулптури.

9. Дворецът Шонбрун

Разположен в покрайнините на Виена, дворецът Шонбрун е една от най-популярните туристически атракции в цяла Австрия. Оцветен в топъл жълт цвят, превъзходният замък в миналото е бил лятната резиденция на Хабсбургите, като там е роден император Франц Йосиф I.

Докато единствено 40 от своите 1441 стаи са отворени за обществеността, те са екстравагантно декорирани, с красиви бални зали, изложени дружно с блестящи и изискани творби на изкуството, гоблени и статуи.

Безкрайните му градини са също толкоз възхитителни за разглеждане. Чудесна ботаническа градина и оранжерия могат да бъдат открити дружно с най-стария зоопарк в света, който в миналото е бил императорската менажерия.

8. Дворецът Потала

Разположен на безусловно епично място на върха на хълма Марпо Ри в центъра на долината Лхаса, дворецът Потала от дълго време е един от най-важните и впечатляващи монументи в цялостен Тибет. След като зимната резиденция на Далай Ламите, поразителният червено-бял замък е повдигнат през 1649 година, макар че по-ранни версии стоят на същото място най-малко от 7-ми век.

Колосалната постройка съдържа над 10 000 светилища, с над 200 000 скулптури. С извисяващи се планини на всички места към него, дворецът Потала основава страхопочитателна панорама и е дълготраен знак на тибетския будизъм.

7. Шато дьо Шамбор

Сгушен в долината на Лоара, Шато де Шамбор безспорно е един от върховете на френската ренесансова архитектура. Поръчан от Франциск I да бъде ловна хижа, нейният комплициран и обаятелен дизайн гордо показва страхотното благосъстояние и мощност на монарха.

Въпреки че огромна част от фантастичното му обзавеждане е отстранено след Френската гражданска война, посетителите към момента могат да се насладят на елегантните му зали. Като цяло кулите на замъка основават грандиозна панорама, изключително когато са в контрастност с буйните тревни площи и отразяващия трап, които лежат към него.

6. Хава Махал

Хава Махал или „ Двореца на ветровете “, е прочут със своята комплицирана и богато украсена фасада. Завършени през 1799 година, неговите красиви стълбове, атрактивни арки и достолепни куполи са построени най-вече от прелестния червен и розов пясъчник, с който Джайпур е толкоз прочут.

Докато в двореца има някои прелестни здания и дворове, които посетителите могат да прегледат, както и приказен археологически музей, екстериорът му, сходен на пчелна пита, притегля най-вече внимание. Разположени на пет етажа, красивите зали с цветни стъклени прозорци и комплицирани решетки наподобяват необикновено и са най-забележителната част от двореца.

5. Дворецът Топкапъ

Разположен на красиво място на брега на Босфора, точно от двореца Топкапъ султаните са управлявали Османската империя. Построен през 1459 година по заповед на Мехмет Завоевателя, дворецът може да се похвали с обилие от орнаментирани и показни стаи, които се отличават с някои прелестни ислямски изкуства и архитектура.

Освен спиращите дъха зали и дворове, има и блестящите скъпоценни камъни и бижута на Имперската хазна, които посетителите могат да прегледат, както и безкрайните и екстравагантни жилища на императорския харем. Сега превъзходен музей, дворецът Топкапъ е една от най-популярните туристически атракции в Истанбул.

4. Дворецът на Версай

Въпреки че Версай стартира като елементарна ловна хижа, той е трансфорат в един от най-големите и велики дворци, виждани в миналото по времето на Луи XIV. Кралят Слънце го украсява и уголемява, преди в последна сметка да го трансформира в своята кралска резиденция и седалище.

Въпреки че доста от най-ценните му творби на изкуството и съкровища са били отстранени и сложени в Лувъра след Френската гражданска война, обширни поправки и реставрации са посочили, че дворецът е върнал предходния си искра.

Сега една от най-популярните туристически атракции във Франция, всяка година милиони хора идват да видят луксозните кралски жилища, както и блестящата Огледална зала и Кралската опера. Великолепните градини с техните фантастични фонтани и цветни лехи също са извънредно забележителни и красиви.

Поради всички изменящи се в света събития, случили се в блестящите му зали, Версайският замък е едно от най-важните исторически, културни и архитектурни съкровища на нацията.

3. Алхамбра

Алхамбра от дълго време е един от най-известните и разпознаваеми дворци. Построен от султаните от Насрид през 13 век, огромният комплекс с горделивост демонстрира доста изискана андалуска архитектура, със комплицирани дизайни и претекстове, където и да погледнете.

Разходката из красивите градини и здравите укрепления е наслаждение, до момента в който Музеят на изящните изкуства разполага с приказна сбирка от творби на изкуството, които посетителите могат да прегледат.

С величествените планини Сиера Невада, ситуирани на назад във времето, и зелени дървета, издигащи се към бежовите му стени, Алхамбра сигурно е незабравима панорама.

2. Зимен замък

Някога резиденция на съветските царе, в Зимния замък в този момент се намира световноизвестният Ермитаж. Изградени в бароков жанр, на пръв взор безкрайните зелени и бели стени се счита, че приютяват над 1500 стаи, като всяка от тях е украсена с декоративни детайли.

Размерът и мащабът на двореца, да не приказваме за красивото изкуство и архитектура на показ, съвършено показват силата и мощта на имперска Русия.

Монархията и империята обаче се срутват през 1917 година, когато Зимният замък е щурмуван в едно от решаващите събития на Руската гражданска война. В днешно време дворецът и музеят са едни от акцентите при всяко посещаване в Санкт Петербург.

1. Забранения град

Откакто е издигнат през 1406 година, Забраненият град господства и дефинира центъра на Пекин, както и самия Китай. Имперският дом на императори от династиите Мин и Цин, отсам те ръководят обширната им империя.

Разположен на забележителна повърхност, предпазена от висока стена и необятен трап, дворцовият комплекс обгръща към 980 разнообразни здания. Той показват невероятна китайска дворцова архитектура, като Залата на Върховната естетика и Дворецът на небесната непорочност са единствено две от забележителностите му.

След абдикацията на последния император през 1925 година, Забраненият град се поддържа от Дворцовия музей, който разполага с удивителен набор от творби на изкуството и артефакти, на които посетителите могат да се насладят. Забраненият град е една от най-важните и впечатляващи забележителности освен в Пекин, само че и в Китай.

Вижте още:

Източник: spiritell.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР