Някак по-вкусно става, когато е подредена, съгласни ли сте с

...
Някак по-вкусно става, когато е подредена, съгласни ли сте с
Коментари Харесай

Редена зеленчукова запеканка

Някак по-вкусно става, когато е подредена, съгласни ли сте с нас

Необходими Продукти

● патладжани - 2 бр.
● тиквички - 2 бр.
● печурки - 2 бр. огромни гъби
● червен лук - 2 глави
● чушка - 1/2 алена + 1/2 зелена + 1/2 жълта
● консервирани домати - 2 бутилки от 500 мл с босилек

за мариноване


● зехтин - 1 к.ч. с лайм
● соев сос - 5 - 6 лъжици
● микс пипер - на усет
● чесън - 3 скилидки скълцан
● зелени подправки - по желание

Начин на подготвяне

Нарежете патладжана и тиквичките на идентични по дебелина кръгове. Посолете и оставете да се отцедят. През това време нарежете и останалите зеленчуци - гъбите на тънки шайби, чушките на ленти, лука на полумесеци.

Измийте патладжана от горчивината. Мариновайте всички зеленчуци в марината, приготвена от зехтина, соевия сос, скълцания чесън, нарязаните зелени подправки /по няколко стръка прясна мента, майорана, мащерка, магданоз; при липса на пресни, заменете със сухи/ и пъстрота пипер за 30 минути.

В подобаваща тавичка изсипете на дъното половината от консервираните домати с босилек и прибавете лъжичка захар. Започнете да редите поредно от всички мариновани зеленчуци- по парче патладжан, тиквичка, лук, гъбка, парче чушка /като ги редувате цветово жълта, зелена, червена/ и по този начин повтаряте до привършване на зеленчуците.

Изсипете от горната страна маринатата, по-късно другата част от доматите, посолете, в случай че е належащо, и завийте тавата с алуминиево фолио. Печете запеканката 50 мин. в загрята фурна. Отстранете фолиото и допечете, в случай че предпочитате зеленчуците да са повече запечени.

Поръсете с пармезан или кашкавал по избор. Редената зеленчукова запеканка е подготвена.

Бележка: Консервираните домати подготвям през лятото, като меля доматите - овкусявам и прибавям с изключение на магданоз и клонки босилек от върховете и по-късно стерилизирам. Имат несравним усет и мирис.

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР