Някъде, недалеч от сърцето на вашия град, има едно място,

...
Някъде, недалеч от сърцето на вашия град, има едно място,
Коментари Харесай

10 причини да заведем детето си в Кукления театър още този уикенд

Някъде, близо до сърцето на вашия град, има едно място, където могат да се срещнат принцеси, змейове, горски животни, вълшебници, магьосници, вещици и въобще – всевъзможни приказни същества.

То е море от любов; сандък, цялостен с чудеса; транспортен съд, отплавал за приключения; от време на време кристална стъкленичка, в която се пазят сълзи… Но за по-голямо улеснение се назовава Куклен спектакъл.

Отдавна ли не сме пътешествали из тези приказни земи? Да побързаме! Още тази събота и неделя! И единствено по „ пътя на жълтите павета ”.


1. Магията

Чудно нещо – няма пояснение, само че и не е належащо. Всеки, притихвал в театралния салон, е бил обаян да заживее в света от сцената, чак досега на аплауза, а от време на време и малко по-късно, нали? И да, възприятието в киносалона е по-различно.

2. Живото изкуство

 10 аргументи да заведем детето си в Кукления спектакъл още този уикенд

Ами някому може да се стори банално, само че „ живото предаване ” е огромно нещо. Крие своите опасности, само че зарежда сред всички забъркани нещо като електрическа дъга, единствено че от страсти.

3. Личното прекарване

В Кукления спектакъл всичко е персонално. В най-решаващия миг Прасенцето пита тъкмо теб с какво да построи къщичката си. Или пък Алиса търси съвет накъде да поеме. Ама теб, тъкмо теб поглежда многозначително Разказвача, преди да продължи по-нататък.


4. 100% здравословно

 10 аргументи да заведем детето си в Кукления спектакъл още този уикенд

Не предлага, нито допуска захарни, колекционерски или други изкушения. Нищо ненужно – единствено приказки, завършения и въображение. Освен това салонът, фоайетата и всички кътчета на театъра се дезинфекцират прилежно и непрекъснато, изключително откогато Злият Ковид-19 има власт в нашия свят.

5. Нищо не се знае

В топлите месеци Кукленият спектакъл посреща своите фенове на откритите си подиуми. Това са приятни пространства в паркове, градини и под самото небе. Есента обаче към този момент си сподели думата и всички се прибрахме в домовете си. Кукленият спектакъл – също. Разбира се, в салона са спазени всички познати ограничения. Но нали към този момент разбрахме: в случай че желаеме да прекрачим някой предел, да го създадем без никакво отсрочване, тъй като всеки миг Злият Ковид-19 може да заключи вратата задълго.

6. Достъпно

 10 аргументи да заведем детето си в Кукления спектакъл още този уикенд

Кукленият спектакъл се намира всекидневно в центъра на града, само че сигурно на отзивчиво място. Преживяването не е по никакъв начин финансово обременяващо. С каквото и да го съпоставим, можем да си го позволим. Има представления в почивните дни, с комфортен начален час, а програмата може да бъде прегледана на доста места, в това число в интернет.

7. Всички ви чакат

Кукленият спектакъл е място, където вашето идване в действителност се чака с боязън. Така де, в действителност той съществува извънредно и единствено, когато някой стартира да го гледа.


8. Създадено е за деца

 10 аргументи да заведем детето си в Кукления спектакъл още този уикенд

Когато салонът светне още веднъж, не е изключено детето ви да попита нещо, а вие да не сте готови с отговора. Но е малко евентуално спектакълът да зададе въпрос на детето, за което то да не е готово. Кукленият спектакъл е внимателно място. Може би даже прекомерно внимателно, само че не това е тематиката. Някои представления се предлагат за деца над избрана възраст, само че това е категорично очебийно в програмата.

9. На вас също ще ви хареса

Честно. Кукленият спектакъл има такова свойство – да разсънва даже и най-дълбоко упоената доверчивост у индивида. Е, наше право е – на нас, огромните – да сме скептични към дървото или дунапрена и да сме дистанцирани от техния проблем. И в случай че държим да останат загадка ядът и тъгата, които ни обзеха, когато никой не купуваше кибрита на Малката кибритопродавачка, то театралният салон ще я резервира. Но не и очите ни, когато приветстваме поклона на актьорите.

Освен това доста от куклените театри (например Столичният, Старозагорският, Пловдивският и др.) имат в афиша си спектакли за възрастни. И несъмнено си заслужава да им се обърне внимание. Честно.

10. Подкрепяте българското изкуство

 10 аргументи да заведем детето си в Кукления спектакъл още този уикенд

Да, да, несъмнено, никого не сте задължени да подкрепяте. Още повече, че що се отнася до държавните културни институти, те се финансират от държавния бюджет, ерго щете-не щете принасяте своята милостиня за тяхното дело. Обаче, съгласете се, не може без изкуство. Всъщност, прави сте, може, обаче не е красиво, скучно е и тъжно.

Именно в Кукления спектакъл нормално се срещаме за първи път със театралните изкуства. Сигурно си заслужава да придружите детето си на тази първа среща. Може би, след време, на касата, където то единствено ще си купува билет за някое културно събитие, ще си спомни: О, какъв брой хубаво беше, когато мама/татко/баба/дядо/леля/чичо… ме водеше на куклен спектакъл. ” И, кой знае, може тогава да вземе един билет и за Вас.

Използваните фрагменти са от кино лентата „ Рапсодия в бяло ” (2002).
Режисьор и сценарист: Теди Москов.
В функциите: Мая Новоселска, Филип Трифонов, Самуел Финци, Ирина Маринова и други (звездопад)
Музика: Антони Дончев
Оператор: Иван Тонев

Източник: 10te.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР