Children of Bodom е сред емблемите на финландския метъл и

...
Children of Bodom е сред емблемите на финландския метъл и
Коментари Харесай

Музикални хроники: Златният талант на финландския метъл загуби битката с алкохола и си отиде твърде рано

Children of Bodom е измежду емблемите на финландския метъл и е една от най-добре продаваните финландски групи в който и да е жанр.

Един от незаменимите гении в тежката музика, той беше подготвен на всичко, с цел да оправдае упованията и да не разочарова почитателите. Затова не анулира нито един концерт в края на 2009 година, когато след злополука с буса на групата си беше счупил ключица и ребро. На идващия ден, въпреки и агонизиращ от болежка, Лайхо беше във вихъра си на сцената. Излезе и два дни по-късно в Канзас Сити, само че беше очевидно сърдит, че не се показва на топ равнище. 

“Извинявам се, мамка му. Едвам се движа и колкото да пея и заставам тук като цялостен глупак, пробвайте се да ме изтърпите, става ли? ”, обърна се той към тълпата, която го поддържа въодушевено. 

Енергията от публиката разреши на Лайхо да доизкара концерта, а по същия метод (и благодарение на обезболяващи) фамозният китарист и артист устоя до 11-тото шоу на турнето. Тогава най-накрая тялото му отхвърли и на третата ария той ядосано захвърли китарата и се прибра зад сцената. Не можех да продължа “, изясни той. 

 Children of Bodom Rockharz 2016 16

Съсипан физически и душевен, Лайхо трябваше да се прибере във Финландия, с цел да се възвърне изцяло до идващото планувано турне на Children of Bodom. “Каквото и да става, той не искаше да анулира концерти ”, удостоверява китаристът Даниел Фрейберг. Именно Фрейберг беше останал дружно с Лайхо, когато през 2019 година другите трима от Children of Bodom бяха решили да изоставен и да разрушат групата. 

Без тях Алекси нямаше законово право да употребява името Children of Bodom, само че предан на музиката човек като него нямаше по какъв начин просто да спре. Затова дружно с Фрейберг той сътвори нова група, която да наследи предходната – Bodom After Midnight. След първите осъществени концерти и първите издадени песни в новия състав, Bodom бяха решили да употребяват Коронавирус пандемията, с цел да запишат цялостен албум.

Това обаче по този начин и не се случи, тъй като в края на 2020 година Алекси Лайхо умря от увреждане в резултат на дългогодишна корист с алкохола.

За жал, финландецът имаше дълга история на алкохолни изцепки и депресивни положения, почнали още от тийнейджърските му години. През 1998 година, когато е на 19, Лайхо пробва да се самоубие с погълване на 30 успокоителни дружно с няколко шота уиски. Това се случва месеци след излизането на дебютния албум на Children of Bodom – Something Wild. Вокалистът и водещ китарист признава, че го е избавило точно цялостното му отдаване на групата. Той е обхванат от музикантския метод на живот, обожава композирането, концертите, а не на последно място – и купоните с други надарени музиканти. През 2004 година пада от покрива на кола, чупи китката си, има пострадвания и по лицето. Гипсиран е в продължение на един месец и се постанова Children of Bodom да се отдръпват от иден фестивал в родината си.

Нещата получават по-мрачна нотка през 2011-та, когато музикантът се пропива толкоз тежко, че страда от свиреп стомашни болки, 9 часа повръща кръв и е вкаран в болница, където да лекува язвата си. 

Някъде там той взема решение да понижи купоните и да се концентрира върху правенето на музика – или най-малко по този начин твърди самият той, въпреки че някои от останалите от бандата го опровергават. В другата група на Лайхо Sinergy песните са резултат от повече общи старания, само че в Children of Bodom точно фронтменът написа напълно музиката и текстовете. 

Мелодичният дет метъл в Bodom извира от въображението на Лайхо, а по начало останалите от групата се включват в процеса, едвам когато песните към този момент са написани. 

„ Много се радвах, когато дойдеше време двамата да доразвиваме концепциите за китарите след подготовка “, споделя вторият китарист Даниел Фрейберг. „ Бяхме единствено с него и пробвахме разнообразни хармонии и други неща, виждаше се какъв брой е надарен. Казваше ми „ Давай, свири, и аз ще се включа с нещо дружно с теб “ и измисляше най-страхотните неща там, на място. Аз се чудех от кое място му идват тези ноти “.

Наред с уменията му, постоянен си остава и неговият перфекционизъм, поради който се разсвирва по два часа преди всяко шоу. В неговата класа се убеди и българската аудитория при няколкото концерта на групата у нас, последният от които беше на Hills of Rock 2019.

Алекси ни напусна прекомерно рано, само че постоянно ще бъде помнен като ярка фигура в метъла и като човек, трансформирал жанра към по-добро и въодушевил многочислени почитатели и сътрудници музиканти. А скромността му остава налице до последно и той постоянно акцентира, че самата музика, а не похвалите и признанията, са скъпото нещо за него.

“Не върша тези неща поради някакви награди или похвали., безапелационен е Лайхо.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР