Нуриел Рубини, почетен професор по икономика в Stern School of

...
Нуриел Рубини, почетен професор по икономика в Stern School of
Коментари Харесай

Нуриел Рубини: От Голямата умереност към Голямата стагфлация

Нуриел Рубини, почетен професор по стопанска система в Stern School of Business на Нюйоркския университет и основен икономист в Atlas Capital Team, в разбор за Project Syndicate
Световната стопанска система е в развой на радикална промяна на режима. Продължилата десетилетия Голяма сдържаност завърши.

След стагфлацията (висока инфлация и тежки рецесии) от 1970-те и началото на 1980-те години Голямата сдържаност се характеризира с ниска инфлация в развитите икономики; релативно постоянен и мощен стопански напредък, с къси и плитки рецесии; ниска и намаляваща рентабилност на облигациите (и затова позитивна възвръщаемост), дължаща се на непрекъснатия спад на инфлацията; и внезапно покачващи се стойности на рискови активи като американски и международни акции.

Този нескончаем интервал на ниска инфлация нормално се изяснява с прекосяването на централните банки към надеждни политики за таргетиране на инфлацията след разхлабената парична политика от 70-те години и придържането на държавните управления към релативно консервативни фискални политики (със значими тласъци, идващи единствено по време на рецесии). Но по-важни от политиките от страна на търсенето бяха множеството позитивни шокове в предлагането, които усилиха евентуалния напредък и понижиха индустриалните разноски, като по този метод поддържаха инфлацията под надзор.
Реклама
В ерата на хиперглобализация след Студената война Китай, Русия и други нововъзникващи пазарни стопански системи станаха по-интегрирани в международната стопанска система, доставяйки й евтини артикули, услуги, сила и първични материали. Мащабната миграция от световния юг към севера ограничи заплатите в развитите стопански системи, софтуерните нововъведения понижиха разноските за произвеждане на доста артикули и услуги, а относителната геополитическа непоклатимост разреши дейно систематизиране на производството към най-евтините места без терзания за сигурността на вложенията.

Но Голямата сдържаност стартира да се пропуква по време на международната финансова рецесия от 2008 година и по-късно по време на рецесията от COVID-19 през 2020 година И в двата случая инфлацията в началото остана ниска заради разтърсвания в търсенето, а разхлабената парична, фискална и кредитна политика попречи на настъпването на дефлацията. Но в този момент инфлацията се завърна, като внезапно се увеличи, изключително през последната година, заради комбинация от фактори, свързани и с търсенето, и с предлагането.
Предлагането
От страна на предлагането ответната реакция против хиперглобализацията набира скорост, създавайки благоприятни условия за политици, проповядващи популистки и протекционистични хрумвания. Общественият яд от дълбокото неравноправие в приходите и благосъстоянието също се натрупва, което води до повече политики в поддръжка на служащите и " изоставените ". Колкото и да са доброжелателни, тези политики в този момент способстват за рискова серпантина на инфлация на заплатите и цените.

Влошавайки нещата, възобновеният протекционизъм (отляво и отдясно) ограничи търговията и придвижването на капитали. Политическото напрежение (както вътре в страните, по този начин и сред тях) води до развой на reshoring (връщане на изнесени бизнеси към страните на произхода им) и friend-shoring (преместването им в другарски страни).
Реклама
Политическата опозиция против имиграцията ограничи световното придвижване на хора, оказвайки спомагателен напън за повишение на заплатите . Националната сигурност и стратегическите съображения в допълнение ограничиха потоците от технологии, данни и информация. А новите трудови и екологични стандарти, колкото и значими да са те, попречват както търговията, по този начин и новото строителство.

Тази балканизация на световната стопанска система е надълбоко стагфлационна и съответствува с демографското застаряване освен в развитите страни, само че и в огромните нововъзникващи стопански системи като Китай. Тъй като младежите са склонни да създават и икономисват, до момента в който по-възрастните изразходват спестяванията си, тази наклонност също е стагфлационна.

Същото важи и за днешните геополитически разтърсвания. Войната на Русия в Украйна и отговорът на Запада на нея наруши търговията с сила, храни, торове, промишлени метали и други артикули. Отделянето на Запада от Китай се форсира във всички измерения на търговията (стоки, услуги, капитал, труд, технологии, данни и информация). Други стратегически противници на Запада може скоро да допринесат за хаоса. Ако Иран прекрачи прага на нуклеарните оръжия, евентуално ще предизвика военни удари от Израел или даже от Съединените щати, предизвиквайки солиден петролен шок; а Северна Корея все по този начин постоянно дрънка с нуклеарното си оръжие.

След като щатският $ е в приключен тип като оръжие за реализиране на стратегически цели и цели на националната сигурност, позицията му на съществена световна аварийна валута може да стартира да понижава и по-слабият $, несъмнено, ще усили инфлационния напън. Една безпроблемна международна комерсиална система изисква безпроблемна финансова система. Но всеобхватните първоначални и вторични наказания хвърлиха пясък в тази добре смазана машина, увеличавайки доста транзакционните разноски на търговията.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР