Нургюл Салимова завърши на второ място в Световната купа по

...
Нургюл Салимова завърши на второ място в Световната купа по
Коментари Харесай

Нургюл Салимова завърши на второ място на Световната купа по шахмат

Нургюл Салимова приключи на второ място в Световната купа по шахмат за дами, която се организира в столицата на Азербайджан Баку.

Във финала българката отстъпи с 1,5:2,5 точки на рускинята Александра Горячкина. В днешния тайбрек по бърз шах българката бе надиграна с 0,5:1,5 точки след реми с белите в първата партия и загуба с черните във втората.

В първата партия за деня, в която Салимова бе с белите фигури, двете направиха реми на 42-рия ход с трикратно повтаряне на позицията, инициирано от рускинята. След къса отмора стартира втората партия, в която Горячкина ще има преимуществото на първия ход.

Както и във втората партия в неделя по типичен шахмат, в която Салимова още веднъж бе с белите, по този начин и в този момент българката имаше доста съществено позиционно преимущество. Салимова обаче още веднъж се оказа притисната от времето, рискува да жертва качество, само че по-късно пропусна обстоятелството, че Горячкина може да даде безконечен шах и по този начин се измъкне от сериозната обстановка, в която бе изпаднала.

Първите две партии по типичен шахмат в събота и неделя приключиха с ремита и по правилник в днешния ден предстоят най-малко две партии по интензивен шах с контрола от 25 минути плюс 10 секунди за всеки ход. При ново тъждество се плануват още две партии рапид, само че този път с контрола от 10 минути плюс 10 секунди на ход. Ако и тогава нито една от двете шахматистки не вземе преимущество, ще се играят две партии блиц на 5 минути плюс 3 секунди. При случай на тъждество регламентът планува една партия Армагедон с контрола от 3 минути плюс 2 секунди на ход, в която играещата с черните фигури ще се нуждае от реми, с цел да бъде оповестена за победител във финалния мач.

Във всеки от първите три кръга в тайбрека шахматистките ще играят по една партия с белите и по една партия с черните фигури, като преди всеки кръг ще се тегли чоп за това коя от двете да играе с белите в първата партия. В първата партия за деня Салимова е с белите фигури.

Победителката в мача ще вземе 50 000 $ от общия награден фонд от 676 250 $, до момента в който изгубилата финала ще получи чек за 35 000 $.

За Салимова, която има сан интернационален занаятчия и е номер 29 в схемата на шампионата, финалният тайбрек има и спомагателен залог. Победа в него ще ѝ подсигурява приемането на най-високото звание в шахматния свят - гросмайстор.

Класирането за финала на второто издание на Световната купа по шахмат е най-значимото достижение в кариерата на 20-годишната Салимова при дамите. По пътя си към него някогашната международна шампионка при девойките до 12 години преодоля Чарлийз ван Зил от ЮАР с 2:0 точки, Оливия Киолбаса от Полша с 1,5:0,5 точки, Мери Ан Гомес от Индия с 2:0 точки, Медина Аулия от Индонезия с 2,5:1,5 точки, Полина Шувалова от Русия с 3:1 точки и Анна Музичук от Украйна с 3,5:2,5 точки.

24-годишната Горячкина, която е номер 3 в международната класация на ФИДЕ при дамите, игра във финала и на първото издание на Световната купа през 2021 година. В него тя загуби от сънародничката си Александра Костенюк. Година по-рано петкратната международна шампионка в другите възрастови групи при девойките игра и за международната купа при дамите, само че загуби мача с китайката Цзю Вънцзюн.

С класирането си за финала на Световната купа и Салимова, и Горячкина си осигуриха присъединяване в шампионата на претендентките за международната купа. Той ще се организира в Торонто от 2 до 25 април 2024 година в канадския град Торонто. В него ще играе и Анна Музичук, която зае третото място в Световната купа.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР