Нургюл Салимова говори пред медиите след успеха си на Световната

...
Нургюл Салимова говори пред медиите след успеха си на Световната
Коментари Харесай

Нургюл: Видях, че не съм далеч от най-добрите в света

Нургюл Салимова приказва пред медиите след триумфа си на Световната купа по шахмат. Българската представителна приключи на второ място, откакто загуби на финала от Александра Горячкина. По думите ѝ не е надалеч от най-хубавите в света. Нургюл увери, че продължава с още по-голяма убеденост и по-усърден труд.
Прочетете още
„ Благодаря за уважението и интереса. Последните седмици и месеци бяха много напрегнати и стресиращи. На 28 юли стартира Световната купа по шахмат. Бях в Баку до 22 август. Спечелих шест мача. Победих някогашната международната шампионка Ана Музичук, на финала изпуснах много шансове против Александра Горячкина. Не завоювах Купата, само че играх почтено. Може би опитът не беше задоволителен. Горда съм, усетих поддръжката на доста българи и хора от целия свят. Зареди ме с продължителна сила и ми сподели, че трудът ми е оценен и хората ме обичат. Успях да придобия право да вземам участие на шампионата на кандидатите, който ще се състои в Торонто през 2024 година. Целта на шампионата е да бъде избрана противничка на Световната шампионка по шахмат за дами. Ще се изисква голяма подготовка “, съобщи Нургюл.

„ И сега чувствам, че всичко е друго след този триумф. Самата аз съм по-уверена от шахматна позиция. Видях, че не съм надалеч от най-хубавите в света. Аз упражнявам шах всеки ден. Трябва да се трансформират няколко неща, които си остават персонални. Вярвам, че са нужни може би спомагателни треньори, тъй като това е много сериозен шампионат. Не се появява опция всеки ден да играеш в шампионата на претендентките. Продължавам още по-уверено, с още по-голям труд “, продължи тя.

„ Ако успявах да арестувам преимуществото, нямаше да съм втора в света. Напрежението може да се окаже като фактор. Позицията може, часовникът. Всичко това са фактори. Много известни шахматисти също са пропущали победи. На финала изпуснах две извоювани позиции. Вярвам, че беше от напрежението. От неща, които не са свързани с шаха. Това е край за Световната купа. В подобен миг в главата се въртят доста мисли, които са задоволителни да разсеят състезателя “.

„ Национален тим може да сътвори само лицензираната от министерството федерация. Това имах поради, като споделих, че ще се състезавам единствено за формалния народен тим на страната. България сега няма формален народен тим “, сподели още Нургюл.

 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР