Нужни са спешни мерки от страна на Столична общинаЗа това

...
Нужни са спешни мерки от страна на Столична общинаЗа това
Коментари Харесай

Контрера, ВМРО: Кризата с боклука на София се задълбочава

Нужни са незабавни ограничения от страна на Столична община

За това предизвестява зам.-председателят на Вътрешна македонска революционна организация и общински консултант в СОС Карлос Контрера в своята страница във Facebook. Той внесе и писмо до кмета Васил Терзиев с гледище в границите на една-две седмици да се провеждат процедурите и да се откри решение.

А ето и повода:

„ Ясно се вижда, че има съществени проблеми с оползотворяването на РДФ горивото, както и с компоста от зелени боклуци. Оказа се, че вместо да се изпраща за оползотворяване, част от РДФ горивото непосредствено се загробва в депото на „ Садината “, а договорът за продажба на компост е преустановен и количества се натрупат на площадката на Хан Богров “, разяснява Контрера.

„ Смятам, че бързо - в границите на една-две седмици, следва да се разгласят процедури за оползотворяване на РДФ горивото, като се даде опция на оптимално необятен кръг лица да вземат участие, с цел да не ставаме пленник на един или различен циментов цех, а РДФ горивото да се натрупа. Същото е и във връзка с компоста от зелени боклуци - належащо е еластичност, обезпечаване на дълготрайни контракти за продажбата му, тъй като това дава сигурност, както и носи доходи “, добавя общинският консултант от Вътрешна македонска революционна организация.

Прилагаме и наличието на поста и писмото на Контрера:

Не споделям оптимизма на Столична община, че сме надалеч от рецесия с отпадъците, почистването на боклука и чистотата в София!

Ясно се вижда, че има съществени проблеми с оползотворяването на РДФ горивото, както и с компоста от зелени боклуци. Оказа се, че вместо да се изпраща за оползотворяване, част от РДФ горивото непосредствено се загробва в депото на „ Садината “, а договорът за продажба на компост е преустановен и количества се натрупат на площадката на Хан Богров.

Смятам, че бързо - в границите на една-две седмици, следва да се разгласят процедури за оползотворяване на РДФ горивото, като се даде опция на оптимално необятен кръг лица да вземат участие, с цел да не ставаме пленник на един или различен циментов цех, а РДФ горивото да се натрупа. Същото е и във връзка с компоста от зелени боклуци - належащо е еластичност, обезпечаване на дълготрайни контракти за продажбата му, тъй като това дава сигурност, както и носи доходи.

Затова импортирам и писмо до кмета Васил Терзиев с гледище в границите на една-две седмици да се провеждат процедурите и да се откри решение. Сегашната обстановка е бомба без часовников механизъм - не се знае по кое време ще избухне. Редно е Столична община да диверсифицира контрагентите си и за РДФ горивото, и за компоста от зелени боклуци, с цел да има сигурност, че в случай че един се откаже или не извършва, то количествата могат да се насочат към различен. Противното значи да вършим Стара планина 2, само че от боклуци!

Поставих тези въпроси още на сесията на СОС на 11 април, само че беше изработен опит тематиката да се неглижира. Ето и текста на писмото ми:

По време на съвещанията на непрекъснатите комисии и на сесията на Столичен общински съвет в интервала 8-11 април бяха повдигнати и сложени редица въпроси от общински съветници по отношение на политиката на Столична община за оползотворяване на отпадъците. Както стана ясно – размери от РДФ гориво вместо да се предават/продават за оползотворяване на външни контрагенти се загробват на хранилище „ Садината “, което запълва потенциала на съществуващата клетка. Освен това е извънредно нелогично РДФ горивото, което е резултат от биологично-механично отнасяне, т.е. преправка на битов боклук, да се загробва като боклук. Гражданите слагат въпроса – какъв е смисълът тогава от скъпоструващата активност по произвеждане на РДФ гориво.

По време на съвещанията на комисиите повдигнах и въпроса за прекратения контракт за продажба на компост, който се създават от зелени боклуци на площадка „ Хан Богров “. Смятам, че администрацията преждевременно е прекратила контракта, подписан през борсата. Наличието на правосъдно решение, с което се анулират текстове от приложената общинска разпоредба има деяние отсега нататък, а не е с противоположна мощ. В този смисъл договорът можеше да бъде изпълнен, с цел да не се основава проблем и със съхранението на компоста, към който ползата на физически и юридически лица продължава да бъде дребен. Опасявам се, че прекратяването на контракта може да повлече следващите правосъдни каузи против Столична община.

Обръщам внимание, че съхраняването на РДФ горивото и компоста на площадките на СПТО води до генериране на спомагателни разноски и основава проблеми от софтуерно и техническо естество за естественото действие на предприятието. Създадената обстановка може да докара и до наказания за общината от страна на Регионална инспекция за опазване на околната среда и Министерство на околната среда и водите.

За решение на обстановката предлагам неотложно да се подхващат дейности за оповестяване на процедури за продажба на РДФ гориво и компост, в това число композиция от по-краткосрочно и по-дългосрочни контракти, както и контракти за бъдещи размери. Това ще разреши наличните количества (при възможен интерес) да бъдат оползотворени, както и да се подсигурява, че отсега нататък ще бъде редуциран до най-малко риска на площадките на СПТО да се натрупа РДФ гориво и компост.

Напълно разбирам, че заради неналичието на работещ СОС от 13.11.2023 година до м. февруари 2024 година се сътвори управнически и политически вакуум, само че и актуалната обстановка следва да бъде решена с бързи и съответни ограничения, с цел да не се задълбочава.

Призовавам общински съветници от всички политически партии интензивно да бъдат ангажирани в процеса за оптималната успеваемост и бистрота, тъй като са нужни общи и консенсусни решения за града.

15.04.2024 г.                                                 С почитание:

гр. София


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР